boris tadić
Foto: Printscreen; Boris Tadić

Boris Tadić, lider SDS, izjavio je u jutarnjem programu "Probudi se" na TV Nova S da je u opoziciji dominantnija borba za prvo mesto u opoziciji, nego protiv postojeće vlasti.

Opoziconi lideri, među kojima su bili Tadić, Dragan Đilas, Pavle Grbović i Zdravko Ponoš, juče su se sreli sa Oliverom Varheljijem, komesarom za susedsku politiku, koji im je rekao da će im EU pomoći, ako oni pomognu njoj.

„Ta poruka je višesmislena. Jedan od mogućih smislova je da opozicija mora da uradi svoj deo posla, da bi Evropa stala iza nje. Da bismo se izborili za evropske vrednosti, Varhelji je poručio da moramo da uradimo svoj deo posla. Nikada evropski predstavnici ne kažu koji je to deo posla. Opozicija ne može da očekuje da će je Evropa dovesti na vlast. Mi moramo moramo da pokažemo kredibilnost, radimo na terenu, ubeđujemo građane… Onda će Evropa reći to su standardi od kojih ne odustajemo, pa će onda vlast u Srbiji reći da moraju da ih poštuju. Dok se mi ne organizujemo na valjan način ni Evropa neće odraditi taj drugi deo posla, za koji deo opozicionih stranaka misli da je prvi zadatak Evrope“, naveo je Tadić.

On je izjavio da je od 2012. u opoziciji dominantnija borba za prvo mesto u opoziciji nego protiv postojeće vlasti i to evropski lideri prepoznaju.

„Na sastanku sa Varheljijem smo nastupili relativno jedinstveno, ali niko nije naivan da posmatra nastup opoozicije u jednom danu i na jednom sastanku. Najveća boljka je što se opozicija i opozicioni lideri bore za prvo mesto unutar opozicije, a ne da formiraju jedan politički proces, strlkturu, političku infrastrukturu, sistem poruka i politika koji bi mogli da se suprotstave Vučiću na efikasan način. Niko neće da pomaže jedan sistem koji unapred osuđen na propast“, rekao je Tadić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je podsetio da je EU za Zapadni Balkan opredelila oko devet milijardi evra pomoći i oko 20 milijardi evra povoljnih kredita.

„To su značajna sredtsva, ali ne toliko koliko za članice EU. Hrvatska je na primer sama dobila 10 milijardi pomoći. Uvek je sprovođenje reformi pretpostvka za implementaciju tih finansijskih aranžmana. Moja poruka Varheljiju je bila da oni mogu sada finansijski da pomognu autokratski režim Vučića, koji će onda to iskoristiti za ojačavanje svoje dominacije kroz kontrolu medija i čitavog finansijskog sektora i to može da rezultira uspostavljanjem strahovite autokratije u Srbiji, što nije dobro ni za Evropu“, rekao je Tadić, koji je dodao da se Evropa suočava i sa autokratijom u sopstvenom prostoru, kao što je Mađarska.

„Sever Kosova bio centralni deo mog plana“

Upitan da prokomentariše priznanje Vučića oko korišćenja funkcije za prikupljanje glasova, nasilja nad demonstracijama, odnosi sa Kinom i Rusijom, Tadić je naveo da kada bi se poruka tako tumačila, onda bi to iskaz normalnosti.

„Ali, Vučić je cinično pričao o tome. Cinizam je jedan od komponenata Vučićevog nastupa. Problem je što on na svaku takvu primedbu iz Evrope gleda sa jednom vrstom opuštenosti, jer računa da će ovog trenutka graditi bliže odnose  sa Trampovom administracijom i SAD, nego sa Evropom. On zavisno od svojih interesa menja glavnog sagovornika među silama, čas je to Kina, čas je Rusija, a pre je bila Angela Merkel. Ovog trenutka stvar je postala provaljiva“, izjavio je lider SDS.

On je naveo da juče na sastanku sa Varheljijem nije bilo reči o pitanju Kosova, ali da ako neko u opoziciji misli da se to neće desiti, onda se vara.

„Postaje te pouzda partner velikih sila ako ste u stanju da rešavate probleme koje tište velike sile. Velike sile ne tišit problem na primer malih hidroelektrana, koji nas tišti, a njih zanima problem koji može da dovede u problem njihove troškove, budžetsku potrošnju. Kosovo jeste zamrznut problem ovog trenutka“, rekao je Tadić.

On je naveo da je sever Kosova bio centralna tačka njegovog plana, da je tražio sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast za taj deo KiM, kao i da nije išao na međusobno priznanje.

„Tražio sam jednu vrstu posebne izdvojenosti za crkve i manastire, koja se u pitanje identita za srpski narod, po modelu lateranskog sporazuma, Vatikana u Italiji ili Atosa u Grčkoj. Taj plan može da se modifikuje“, izjavio je bivši predsednik Srbije.

On je naveo da je po njemu opozicija ona koja ne želi da sarađuje sa Vučićem u centralnim i bitnim pitanjima, od izbornih uslova, ljudskih prava, demokratije…

„Vučić je antidemokrata i autokrata. Međutim, ima i opozicionih stranaka pitanje bojkota nameću kao distinkciju onoga što jeste i što nije opozicija. To je potpuna besmislica“, rekao je Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar