Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači, odbio je predlog šefa kosovske diplomatije, Glauka Konjufce, za povlačenje nekolicine diplomatskih predstavnika Prištine među kojima je i Vljora Čitaku u Vašingtonu.

Prema pisanju prištinskog Zerija, Konjufca je najavio da će se zbog Tačijevog odbijanja obratiti Ustavnom sudu. Tači je odbio predlog Konjufce rekavši da će predloženi diplomatski predstavnici nastaviti da rade u svojim misijama u skladu sa zakonom. Iz Tačijeve kancelarije je saopšteno da o „opozivu ambasadora, vršioca dužnosti generalnog ili generalnog konzula iz misije dekretom odlučuje predsednik“.

Podsetimo, ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku objavila je ranije da napušta mesto ambasadora u Vašingtonu. Ona je na Fejsbuku napisala da će poštovati vladinu odluku o njenom opozivu, ali da očekuje da tu odluku u skladu sa zakonom i ustavom donese kosovski predsednik.

„Pre nekoliko sati, istovremeno sa objavljivanjem vesti na Fejsbuku, primila sam u e-poruci obaveštenje kojim ministar spoljnih poslova Kosova Glaukf Konjufca od predsednika zatražio moju ostavku na mesto ambasadora Republike Kosovo u SAD“, napisala je ona na Fejsbuku.

„Naravno, poštovaću zahtev Vlade Republike Kosovo. Iako znam da zakonski samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore Republike Kosovo, međutim meni je dovoljno kada znam da sam nepoželjna“, napisala je tada Čitaku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

Facebook
Twitter
Instagram