Ambasadorka Kosova Vljora Čitaku / Foto: Beta / Xinhua/Li Muzi

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku objavila je danas da napušta mesto ambasadora u Vašingtonu.

Ona je na Fejsbuku napisala da će poštovati vladinu odluku o njenom opozivu, ali da očekuje da tu odluku u skladu sa zakonom i ustavom donese kosovski predsednik.

Povod za njenu odluku je zahtev ministra spoljnih poslova Kosova Glauka Konjufcije predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da se sa svojih funkcija povuku svi politički ambasadori, među kojima je i Čitaku.

Ona je na fejsbuku napisala da je svesna da se njen povratak zavisi samo od odluke predsednika, ali je donela odluku da napusti svoje mesto da bi ispunila zahtev vlade.

„Pre nekoliko sati, istovremeno sa objavljivanjem vesti na Fejsbuku, primila sam u e-poruci obaveštenje kojim ministar spoljnih poslova Kosova Glaukf Konjufca od predsednika zatražio moju ostavku na mesto ambasadora Republike Kosovo u SAD“, napisala je ona na Fejsbuku.

„Naravno, poštovaću zahtev Vlade Republike Kosovo. Iako znam da zakonski samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore Republike Kosovo, međutim meni je dovoljno kada znam da sam nepoželjna“, napisala je Čitaku.

Kazala je da je razume preliminarne konsultacije o tom predlogu.

„Postavljena sam za ambasadora po političkom ključu. Rekla sam to mnogo puta i ranije, i sasvim je prirodno da Vlada Kosova traži moju zamenu. Međutim, neću dozvoliti sebi da postanem topovska hrana u borbi između Vlade i Predsedništva. U ovom prelaznom periodu pokušaću da odgovorno ispunim sve odgovornosti, kao što sam to uvek činila“, napisala je Čitaku.

Istakla je da joj je bila čast i privilegija da kao ambasador služi tri premijera i dva predsednika Kosova.

„U SAD-u sam predstavljala Kosovo onako kako sam najbolje znala. Moja inspiracija je uvek bila i ostaće građani Kosova koje sam zastupala u Vašingtonu. Ne postoji večni ambasador. Samo Kosovo i služba za njega su večni“, napisala je ona.

Smenu Čitaku zatražilo je pokret Samoopredeljenje nakon što je utvrđeno da je kosovskog predsednika Hašima Tačija obavestila da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova, što se pokazalo kao lažna informacija.

Naime, ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit demantovala je te navode, ističući da Jamajka za sada nije priznala nezavisnost Kosova.

„Ne trebaju nam ambasadori koji šire lažne informacije. Ako vesti o priznanju Jamajke nisu istinite, ambasadorka Čitaku treba odmah da bude otpuštena i da se zatraži njena odgovornost“, napisala je poslanica pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Fitore Pacoli na Fejsbuk.

Ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca je predložio je predsedniku Kosova povlačenje pet ambasadora i dva generalna konzula Kosova, među njima i ambasadorke Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku.

Konjufca je u ime Vlade, pored Čitaku, predložio povlačenje i političkih ambasadora Edona Cane, Ljirima Grajčevcija, Špenda Kalabe, Iljbera Hise kao i generalni konzula Ramadana Avdiua i Mimoze Ahmetaj .

Agencija Beta saznaje da su šest od sedam visokih diplomatskih predstavnika kadrovi Demokratske partije Kosova dok je poslednji iz redova Alijanse novo Kosovo, čiji je lider Bedžet Pacoli bivši ministar spoljnih poslova.