Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas od vlade u Prištini i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da odmah i u potpunosti ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, što je, kako je rekao, i zahtev SAD.

Tači je na svom Fejsbuk profilu poručio da su takse ozbiljna prepreka koja koči stratešku saradnju i sprečava dolazak na Kosovo novih velikih američkih investicija.

„Tvrdoglavost, nedostatak akcije i odsustvo mudre odluke produbiće izolaciju Kosova i značajno će narušiti naše odnose sa SAD“, poručio je Tači.

On je ukazao da je hitno ukidanje taksi ispravna odluka bila glavna poruka i ključni zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea i savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O`Brajana sa kojima je razgovarao u Vašingtonu.

„Donošenje ispravne odluke bez odlaganja zaustaviće izolaciju Kosova i obnoviti dijalog koji će dovesti do konačnog rešenja i jačanja prijateljstva i strateške saradnje sa SAD“, napisao je, između ostalog, Tači.

On je ukazao da je Priština jedino brzim i mudrim odlukama može da postigne, kako je kazao, državni i strateški cilj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je sinoć da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije. Кurti je pozvao Beograd da prekine kampanju povlačenja priznanja Кosova.

“Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka”, naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana “ukoliko srpska strana pokaže dobru volju”.

Izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel rekao je nakon toga da SAD ne podržavaju polovične mere Aljbina Kurtija i da takse Prištine na robu iz Srbije moraju biti u potpunosti ukinute.

„Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je danas sasvim jasno stavljeno do znanja gospodinu Tačiju u Beloj kuću“, naveo je Grenel na Tviteru.

Najavu delimičnog ukidanja taksi pozdravila je EU, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.