Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija pozdravila je najavu premijera Kosova Aljbina Kurtija da će Kosovo delimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti poverenje. U saopštenju se dodaje da „Srbija i Kosovo moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obe strane“.

„Visoki predstavnik Džozep Borel spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

On je na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je ukidanje takse na uvoz sirovina „znak dobre volje naše strane za rešavanje problema i odnosa“.

Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka“, naveo je Kurti dodajući da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na period od 90 dana „ukoliko srpska strana pokaže dobru volju“.

Sa druge strane, Predsedništvo kosovskog parlamenta će na današnjoj sednici odlučivati o zahtevu 41 poslanika opozicije za sazivanje vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi se razmatrala Vladina najava ukidanja taksi na srpske i proizvode iz BiH. Opozicija se protivi ukidanju taksi, a potpise za sazivanje sednice prikupila je Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel jutros je na svom Tviter profilu naveo da SAD ne podržavaju polu mere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije

„Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući“, napisao je Grenel na Tviteru.

(Tanjug)