Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Do izbornog dana u Srbiji ostalo je oko mesec i po dana. Potpisi potrebni za proglašenje izborne liste polako se skupljaju a do sada je Republička izborna komisija proglasila osam izbornih lista.

Na prvoj poziciji nalazi se lista Srpske napredne stranke, čiji je nosilac njen predsednik, ujedno i predsednik republike – Aleksandar Vučić.

Pod „veliki šator“ koji predvode naprednjaci stali su još i predstavnici PUPS, SPO, SDPS Rasima Ljajića, Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića, SNP Nenad Popovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Druga proglašena izborna lista je koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Zeleni Srbije a predvodi je aktuelni predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Na trećem mestu nalazi se najjača stranka nacionalnih manjina – Savez vojvođanskih Mađara, koju predvodi Ištvan Pastor.

Četvrta po redu je Srpska radikalna stranka, koju već više od trideset godina predvodi nosilac stranačke liste, Vojislav Šešelj.

Pod brojem pet nalazi se, prema istraživanjima, najjača opoziciona lista – „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“. Na listi se nalaze predstavnici više političkih organizacija, među kojima su SSP, DS, Narodna stranka, PSG, DZVM-VMDK, SMS.

Izborna lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ je šesta, a čini je koalicija DSS i Monarhista.

Pod rednim brojem sedam nalaze se Zavetnici, desničarska opcija koju predvodi Milica Đurđević Stamenkovski.

Republička izborna komisija proglasila je danas i izbornu listu „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić“ za parlamentarne izbore. Nosilac i prvi na listi je sin nedavno preminulog osnivača te partije, Muamera Zukorlića, Usame.

Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja izbora, što je u ovom slučaju do 18. marta.

Uz izbornu listu, svaki podnosilac je dužan da dostavi i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju tu izbornu listu. Političkim organizacijama nacionalnih manjina potrebno je 5.000 potpisa.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi mora da se nalazi najmanje po jedan kandidat – pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Osim ovih osam parlamentarnih lista, RIK je na sajtu ove sedmice objavio i do sada proglašene izborne liste za lokalne izbore – po tri za Aranđelovac, Bor, Doljevac, Kulu i Smederevsku Palanku, po jednu za Bajinu Baštu, Majdanpek i Medveđu, pet za Beograd, po dve za Knjaževac, Kladovo, Lučane, Sevojno i Sečanj.

BONUS VIDEO: Tepić i Aleksić posle predaje potpisa u RIK-u: Srbija pokazala da može da se ujedini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar