Foto: Nova.rs

Ako je suditi prema informacijama koje samo u poslednjih nekoliko dana dolaze iz Srpske napredne stranke, u timu Aleksandra Vučića vlada potpuno rasulo. Rasprave i prepucavanja u javnosti, žestoki okršaji iza zatvorenih vrata, otimanja o funkcije, bahaćenje i nameštanje poslova, o čemu je pričao i sam Vučić, sve je to dovelo do toga da mašina koja vuče 750.000 duša samo što ne esksplodira.

Pročitajte još...

Sednica Predsedništva SNS, održana u sredu popodne, sa nestrpljenjem se iščekivala, jer je najavljeno da će se na njoj odlučivati o mandataru nove Vlade Srbije. Ovo ime za sad nismo dobili, ali je sama sednica, ali i ono što se dešavalo nekoliko dana pre nje, dovoljna za film. Ili dva…

Da krenemo redom.

Iako formalno nije član SNS, već se i dalje naziva liderom Pokreta socijalista, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin godinama važi za jednog od najbližih ljudi predsednika Srbije. Baš zato ono čemu svedočimo prethodnih dana ukazuje na to da su sve kočnice kod Vulina popustile.

Uticaji, uticaji…

Ministar policije se, naime, uputio u Moskvu, a njegov sastanak sa ruskim šefom dilomatije Sergejem Lavrovim izazvao je novi sukob sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Naime, Lavrov je očigledno ohrabren Vulinovim rečima da je Srbija ne zaboravlja vekovno bratstvo, da je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije postala deo antiruske histerije, otkrio da Aleksandar Vučić i Vladimir Putin stalno razgovaraju telefonom i usaglašavaju delovanje.

Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ovakva saopštenja iz Moskve zasmetala su Zorani Mihajlović koja je tim povodom rekla:

“Umesto da poštuje našu odluku o neuvođenju sankcija, uprkos pritiscima sa kojima se suočavamo, Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu, čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije”, rekla je Mihajlović i dodala da su politika Vlade i predsednika očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU.

“Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom“, zaključilla je Mihajlović.

Vulin je uzvratio saopštenjem i uvredama.

“Onaj ili da budem rodno ravnopravan ona koja je glasala za to da Srbija podrži rezoluciju Velike Britanije po kojoj su Srbi genocidan narod odgovoran za masovne likvidacije i još masovnija silovanja, teško da je i sama prijatelj Srbije, a još teže ume da objasni ko su prijatelji Srbije“.

Iz Moskve je Vulin poslao još jednu diskutabilnu poruku, rekavši da američki ambasador Kristofer Hil možda uspe da ga skloni iz Vlade i tako još jednom “stao na žulj” kome ne treba, jer je predsednik Vučić nebrojeno puta rekao da strane amabasade nemaju nikakve veze sa formiranjem vlade.

Svađe, dilovi i nedostupni ministri

Ne može svako sve da dobije

Vučić je najavio i da će trzavica u SNS biti i oko izbora novog predsednika stranke.

“Kod nas predstoji stranačka Skupština, ne može neko sve da dobije, neko drugi ne. Pola sata, najduže je trajala priča oko mesta predsednika stranke. Možda i sat vremena diskusije oko toga, ali to nije pitanje za danas i nije pitanje za vas. Možda kada dođe vreme Skupštine stranke. Tada će biti i za vas”, rekao je Vučić novinarima nakon Predsedništva SNS.

Zatim je nastupila sednica Predsedništva SNS, koja je bila prilično burna.

Ime mandatara nismo dobili, ali jesmo informaciju koja zaista zvuči neverovatno – da je čak četvoro naprednjaka bilo protiv toga da premijer bude iz njihovih redova.

Na samoj sednici je, kako saznajemo, došlo i do sukoba između predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića i novog gradonačelnika Aleksandra Šapića. Glišić je kritikovao to što se članovi stranke javno svađaju, aludirajući na Šapića i bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Na to je prvi čovek Beograda upitao da li je to neko novo pravilo, s obzirom na to da je velika većina čanova SNS mesecima vrlo javno kritikovala ministra odbrane Nebojšu Stefanovića i tražila njegovu smenu, a sad sede u istoj prostoriji.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zatim je pred novinare izašao Vučić i otkrio još sočnih detalja. Pre svega da funkcioneri SNS imaju tajne dilove sa predstavnicima prorežimskih medija.

“Voleo bih da vidim nove krvi, nove energije, nove strasti”, rekao je Vučić govoreći o novoj vladi i dodao:

“Ali ne strasti da vide kako će da se dodvore vama novinarima, već kako će da urade velike stvari koje će iza njih da ostanu i za 10 godina da se o tome priča. Ne da se takmiče u broju PR timova i koji će vas da okreću „objavi moju sliku neku lepu, a napadni mog kolegu iz vlade ili ovog drugog“. Za to ću da ti pomognem da dobiješ neki biznis. Pričam o onima koji su tobož uz državu“.

Zatim je otkrio i da mu se pojedini ministri ne javljaju danima.

„Ja kad pozovem pet ministara, ne mogu da ih dobijem po dva dana. Onda se pitam pa čekaj kako običan čovek da dođe do vas. Kako može neko da dođe do vas? A nije baš da se bavite Kosovom, regionom, nije baš da se bavite svim problemima ovog sveta. Ali zato kad je borba oko rotacije, to je velika borba“, rekao je Vučić.

Šapić i Vesić na ivici fizičkog sukoba

Na jednom od poslednjih sastanaka SNS umalo je došlo do fizičkog sukoba Aleksandra Šapića i Gorana Vesića. Vesić je Šapića nazvao neobrazovanim čovekom i neznalicom, a gradonačelnik je reagovao prilično burno… Na ove Vesićeve reči uzvratio je u intervjuu za NIN, gde je za Vesića rekao da je nesposoban, a da je njegov rad feleričan i neuspešan.

BONUS VIDEO: Šapić o izboru direktora javnih preduzeća

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare