Stefan Surlić Foto: N1
Stefan Surlić Foto: N1

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Stefan Surlić ocenio je da se Srbija danas suočava sa kriznim vremenima i dodao da će svetske sile tražiti da budemo priklonjeniji njima.

Najveći izazov će kaže biti da se Srbija osloni na jedan od četiri stuba na kojima je bazirala svoju spoljnu politiku.

„EU posmatra Srbiju kao svoje dvorište i vidi da će jednog dana biti članica, i tu možemo očekivati sve veće pritiske, a što se tiče povezanosti Srbije sa Rusijom, odnosno Kinom, može se reći da je i ona ona uslovljena dobrom voljom EU“, rekao je Surlić za TV Prva.

On je dodao da Kinezi i Rusi žele da ulažu u Srbiju, ali ako nemaju prodor ka EU nisu puno zainteresovani, jer je tržište zapadnog Balkana malo za njih. U tom smislu Surlić ukazuje da je EU nužni strateški partner Srbije i da saradnja sa drugim svetskim silama ide preko unije.

Kada je reč o nedavno potpisanom sporazumu u Beloj kući Surlić smatra da njegova primena zavisi od administracije Donalda Trampa.

On ocenjuje da će uslovi iz tog dokumenta, ako se uzme u obzir ko je Trampov protivkandidat biti nastavljeni ali će za Srbiju biti “manje šargarepe“, Surlić istovremeno ukazuje da primena sada zavisi i od Prištine koja treba da sprovede tačke koje se odnose na infrastrukturne projekte ali i na jedinstvenu ekonomsku zajednicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar