Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

Izvršni direktor CESID Bojan Klačar izjavio je da je medija bližih vlasti daleko više i oni su uticajniji, i da je zato očekivano da su oni donekle i amortizovali moguće negativne efekte sporazuma koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu.

Klačar je za dnevni list „Danas“ izjavio da se pozicija gotovo svakog medija može unapred prepoznati i naveo i da su svi mediji i u slučaju sporazuma potpisanog u Vašingtonu „ostali dosledni svojim pozicijama“, odnosno da su mediji bliski vlasti „nekritički promovisali urađeno, uokvirujući poruku da se radi o velikom uspehu u vanredno teškim okolnostima i posledično zanemarujući sve gafove i nedostatke“.

Pročitajte još:

Kritički orijentisani mediji, rekao je Klačar, kritikovali su gafove i nedostatke sporazuma „neselektivno i bez izvlačenja određenih dobrih stvari“.

Klačar je istakao da se još uvek ne zna na koji način je Vučićeva poseta Americi uticala na njegov rejting u biračkom telu, jer takvo istraživanje tek treba uraditi.

Klačar smatra da se za sada ne čini da bi te posledice trebalo da budu radikalne, i da će možda kratkotrajno doći „do stagnacije ili pojave nekih negativnih sentimenata“.

Srednjoročno, kaže Klačar, treba očekivati da se ništa neće bitno promeniti, i to zbog toga što su građani bili „pripremljeni na gori scenario, pa ovo vide kao uspeh“, zato što Vučić ima lojalne birače s kojima je redovno komunicirao pažljivo pripremljenim porukama, ali i zbog toga što je opozicija „slaba i neselektivna u kritici“ da bi nametnula negativnu kampanju.

Klačar je upozorio i da ne samo ovaj sporazum, već čitav proces pregovora s Prištinom, „ostaje pod velom tajne“, da je malo dostupnih detalja, a da su finese su razumljive samo upućenoj javnosti.

„Nedostaje ‘polaganje’ političkih računa u parlamentu i ta loša praksa traje mesecima unazad. Za birače Srpske napredne stranke, ali i sve ostale, sigurno nedostaju brojni odgovori jer je sporazum atipičan, s mnogo oblasti koje dotiče a od kojih se neke i ne odnose direktno na srpsko-kosovski čvor“, rekao je Klačar.

On je uveren da će medijska interpretacija ovog sporazuma uticati i na razumevanje potpisanog jer su građani sve informacije dobijali preko „interpretativnih medijskih filtera“ koji su na razne načine pristrasni.

„Razumljivo je da neke stvari moraju da ostanu tajna kako se ne slabila pregovaračka pozicija, ali se čini razumnim da državni vrh bude otvoreniji o platformi s kojom nastupaju, a idealno je i da parlament dobije priliku da zauzme stav o pregovaračkoj poziciji“, smatra Klačar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare