Stefan Surlić Foto: N1
Stefan Surlić Foto: N1

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da se poseta specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka može oceniti pozitivno i da mu, za sada, deluje da možemo očekivati formiranje Zajednice srpskih opština.

Među razlozima zbog kojih je Lajčakovu posetu ocenio pozitivno, Surlić ističe najavu nastavka dijaloga, za šta je specijalni predstavnik dobio saglasnost obe strane, primenu ZSO na terenu i informaciju da je Ustav i kosovske zakone moguće menjati.

„Tako da za sada, bar na rečima, deluje ohrabrujuće da možemo očekivati osnivanje ZSO“, rekao je Surlić za Tanjug.

Na pitanje da li misli da će Priština konačno primeniti dogovoreno i da li su se sada okolnosti u tom smislu promenile, Surlić kaže da veruje da će se primeniti osnivanje ZSO, jer su, kaže, jaki argumenti na strani Beograda.

„Priština se već obavezala. Ona sada različito tumači šta to ZSO treba da predstavlja, ali će morati da se suoči sa tim i moraće da da odgovor kako vidi srpsku zajednicu na Kosovu“, rekao je Surlić.

Surlić veruje da je ZSO prva tema na agendi i primena toga glavni zadatak, međutim, pribojava se scenarija u kome može doći do formalne primene ZSO, a da suštinski nema ona ovlašćenja i mogućnost da zaštiti prava Srba.

Istovremeno, podseća da je promena Ustava komplikovan politički proces i da u ovom trenutku vlada u Prištini nema kapaciteta da tako nešto sprovede.

Upitan o dokumentu koji je Isa Mustafa predočio javnosti u kojem ga navodno Federika Mogerini uverava da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, Surlić kaže da je to na tragu jedne veoma pogrešne politike, koja tu Zajednicu ne prikazuje kao institucionalni okvir koji osigurava zaštitu i prava Srba, nego kao nešto što je usmereno protiv kosovskih Albanaca.

„I na tom tragu se svi politički akteri, pa i Ista Mustafa, utrkuju, da ako ZSO bude imala izvršna ovlašćenja, u pogledu zdravstva i obrazovanja, i onoga što su ključne teme za srpsku zajednicu, da će to nekoga na bilo koji način ugroziti“, kaže Surlić.

Smatra da sa takvom politikom treba prestati i da se to sada može „čitati“ kao kupovina vremena.

„Nemaju jasnu političku većinu da bi menjali značajnije zakone i Ustav Kosova i sada pokazuju neku vrstu patriotizma, da bi kupili vreme i odložili primenu ZSO“, ocenio je Surlić.

Lajčakovu izjavu da nema rokova za pravno-obavezujući sporazum između Beograda i Prištine, Surlić vidi dvostruko.

S jedne strane, kaže, nije dobro što nema okvira i mape dijaloga, jer onda mogu da prođu godine, što se i desilo sa sporazumom koji definiše ZSO, a s druge strane, ne teba stvarati ni veštačke uslove.

„Treba naći neki srednji put, obavezati neke političke aktere, i s jedne i s druge strane, da postižu rezultate u dijalogu, ali mislim da je potpuno pogrešno insistirati i na sporazumu radi sporazuma“, objasnio je Surlić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar