Foto: print screen Probudi se

O tome da li je Rusija promenila odnos prema Srbiji nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sjedinjenim američkim državama, šta znači poseta Specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, i da li će biti formirana Zajednica srpskih opština u "Probudi se" je govorila profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić.

Komentarišući odlaganje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, Rakić Vodinelić je u „Među“ rekla kako po tom pitanju ne veruje u zvanična objašnjenja.

Povezane vesti:

„Ne verujem da je razlog za njegovo odustvo korona, znalo se za koronu i pre toga“, kaže profesorka u jutarnjem programu NovaS komentarišući Vučićeve navode.

„Na osnovu toga da ministar obilazi region, a ne dolazi u Beograd, gde ipak ima manje korone, ja bih zaključila da tu postoji nekakvo nezadovoljstvo na strani Putina, potezima našeg predsednika, pošto mi drugo rukovodstvo nemamo“, kaže ona.

Dodaje da su Vučićevi potezi u Vašingtonu mogli da tome doprinesu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak juče je došao u Beograd nakon čega je aktuelizovana priča o Zajednici srpskih opština.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Profesorka kaže da odbijanje Prištine da prihvati primenu tog dela Briselskog sporazuma potiče prvo iz njihovog uverenja da to nije u njihovom interesu, a tome im pomaže i odluka Ustavnog suda Prištine da je to protivustavno.

Povezane vesti:

„Vraćanje te teme je očekivano, taj sporazum je dosta značajan i ima dalekosežne efekte, ali čini mi se kao da sada ulazi na mala vrata“, kaže ona.

Objašnjava da je Lajčak juče rekao da će sporazum o ZSO biti deo konačnog uređenja odnosa između Beograda i Prištine ali da će njegova implementacija biti detaljno uređena samim tim sporazumom.

„Time je na neki način otežao posao pre sveg Srbiji“, kaže ona i dodaje da ne zna da li će taj stav ostati i kako će se preko toga preći.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare