Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stranka koja je bila okosnica demokratskih promena u Srbiji i rušenja Slobodana Miloševića, koja je iznedrila Zorana Đinđića i bar polovinu opozicionih stranaka, čiji je rejting svojevremeno išao i iznad sada nezamislivih 35 odsto... poslednjih meseci gotovo da je dotakla dno. Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže da je po ko zna koji put nema u istraživanjima, a njen bivši predsednik Bojan Pajtić da je na 0,4 odsto. Ovako stanje stvari lider demokrata Zoran Lutovac ne priznaje i za Nova.rs navodi da je reč o klasičnim istraživačkim spinovima.

Godine cepanja, međusobnih sukoba, podmetanja, vređanja…, začinjenih najnovijim razdorom, Demokratsku stranku dovelo je daleko ispod već sniženog cenzusa. Neki istraživači tvrde da je nema u istraživanju, pojedini da je ispod jedan odsto, a neki da je reč o sramotno niskom rejtingu za nekad veliku stranku.

Agencija Faktor plus objavila je najnovije istraživanje, u kome se DS-u ne daje ni jedan procenat. Vladimir Pejić, direktor te agencije, izjavio je za „Blic“ da je „najtužnije“ što demokrata „već po ko zna koji put nema u istraživanju“.

Da je rejting nekad i najveće stranke u Srbiji dramatično loš, potvrdio je nedavno u intervjuu za Nova.rs Bojan Pajtić, bivši predsednik DS. On je rekao da sadašnja istraživanja pokazaju da je ta partija na 0,4 odsto, kao i da je to „poraz jedne političke institucije koja je okupljala čak i 2016. najuglednije intelektualce, umetnike, sportiste“.

Foto: Vesna Lalić

„Žao mi je kao nekom ko je u toj stranci dve i po decenije, što je za četiri godine došlo do ovakve brze i dramatične propasti stranke koja ima takav istorijski kapital i reputaciju. Zaista je tragično da ne može da pređe cenzus od tri odsto. Stranke propadaju, propalo je Rimsko carstvo, pa može naravno da se desi da propadne i DS, ali za ljude koji žele demokratiju u Srbiji to je poražavajuće“, naveo je Pajtić.

„DS teško može da se vrati na stare grane“

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, navodi da je rejting demokrata sramotno nizak za takvu stranku, ali dodaje da je uprkos svemu najblaže rečeno preterivanje kada neko kaže da je na 0,4 odsto ili da je nema nigde.

„Ne mogu da komentarišem tuđa istraživanja, pogotovo ako ih nisam video, ali mislim da je, na žalost, ono (istraživanje Faktor plusa) bliže istini kada govorimo o DS, nego kada kaže da je SNS na iznad 60 odsto. Činjenica je da generalno sve opozicione stranke stoje dosta slabo i to posebno važi za DS, zbog svega što se sa tom partijom dešavalo poslednjih godina i meseci i to kako u smislu otpadanja, cepanja i pravljenja novih stranaka, do svađa i sukoba unutar onoga što je preostalo“ , ističe on.

Đorđe Vukadinović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Vukadinović kaže da rejting DS opada od 2012, da je bilo perioda stagniranja, ali da pada „kao kamen“ od odlaska Tadić, Đilasa i Pajtića sa čela te stranke. Na pitanje da li može da zamisli da će se ta stranka uzidići, on kaže da teoretski može, ali da takva kakva je teško može da se vrati na nekadašnje grane.

„Osim, ukoliko ne bi došlo do ujedinjenja svih onih koji su otišli plus dolaska novih snaga. To sada sve skupa deluje kao naučna fantastika“, dodaje on.

Lutovac: Nema opasnosti po DS

Lider DS-a Zoran Lutovac navode Pejića i Pajtića, međutim, odbacuje. Na pitanje da prokomentariše njihove izjave o rejtingu demokrata, on kaže da „relevantna istraživanja i stanje na terenu govore da nema opasnosti po Demokratsku stranku“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Naprotiv, to je stranka sa najvećim potencijalom u opoziciji. O niskoj podršci uglavnom govore istraživači koji su govorili kako je na prošlim beogradskim izborima DS dovoljno jak da samostalno uzme sedam odsto ili oni koji su ukazivali na to da bi DS i PSG zajedno imali oko 15 odsto glasova da su izašli na izbore prošle godine. Dakle, kada se DS ohrabruje da radi ono što odgovara Vučiću ima visok rejting, a kada mu je oštra opozicija ‘ne postoji’. Klasični istraživački spinovi“, tvrdi Lutovac.

Kako je srozan rejting DS?

Rejting DS u padu je još od gubitka izbora 2012. godine i nakon promene vlasti. Ipak, približavanje dnu lestvice ubrzano je u poslednjih godinu dana, kada je došlo do raskola u stranci na dve grupe – jednu koju je predvodio Zoran Lutovac i drugu iza koje je stajao Branislav Lečić. Deo članstva bio je ili se pokajao zbog odluke da da glas bojkotu izbora, pa je struja u kojoj je bio Lečić, Slobodan Milosavljević, Vida Ognjenović, Balša Božović, Aleksandra Jerkov… organizovala svoje izbore i izabrala Lečića za predsednika stranke, koji je u tom trenutku već bio isključen iz nje.

U proteklom periodu vrh partije podneo je i tri krivične prijave protiv Jerkov i još dva člana zbog falsifikovanja potpisa za sazivanje sednice Glavnog odbora, iz stranke je izabečno više od 50 njenih članova, a deo članstva otišao je na suprotnu stranu – u stranke na vlasti. Upamćeno je i fizičko koškanje dve zaraćene“ struje pred jednu sednicu GO, unajmljivanje privatnog obezbeđenja koje je sprečavalo članove stranačkog vrha da uđu u salu…

Sve ovo dovelo je do potpunog srozavanja ugleda i rejtinga nekada velike D.emokratske stranke.

Podsetimo, DS je u dva manadata imala predsednika države (Borisa Tadića), tri predsednika vlade Srbije (Zoran Đinđić, Zoran Živković, Mirko Cvetković), predsednika Skupštine Srbije (Olivera Dulića), brojne ministre, direktore javnih preduzeća… Sve to sada deluje kao neka daleka prošlost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar