Tomaš Suniog Foto: JAMES ARTHUR GEKIERE / AFP / Profimedia

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog u intervjuu KTV izjavio je danas da se ni Kosovu ni Srbiji ne mogu svideti sve tačke koje će biti sadržane u sporazumu o normalizaciji odnosa, prenosi Koha.

Dodao je da će preuzimanje međunarodne obaveze za njihovo sprovođenje ratifikacijom u odgovarajućim parlamentima pomoći Srbiji i Kosovu da napreduju u evropskoj perspektivi.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga uz posredovanje Brisela, napreduje, a ekspertske grupe su već postigle dogovor o nekim otvorenim pitanjima.

Suniog je rekao da detalji konkretnih sporazuma neće biti otkriveni dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum.

„Ovo je osnovni princip međunarodnih pregovora. Ako pregovarate o sporazumu, onda nećete pokazati svaki pojedinačni pasus ili svako poglavlje nakon što pristanete na njega“, rekao je Suniog, prenosi Kosovo Onlajn.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO) Suniog je rekao da Priština treba da iznese predlog koji bi se stavio na pregovarački sto, a pitanje da li treba izvršiti ustavne promene kako bi se to prilagodilo ostaje u rukama strana kako će biti dogovoreni.

Govoreći o odluci kosovske vlade da ukine Radnu grupu za borbu protiv korupcije, Suniog je pozdravio spremnost premijera Hotija da objasni razloge ove iznenađujuće odluje.

Hoti je, prema Suniogovim rečima, uveravao EU da je Radna grupa ukinuta s ciljem bolje reorganizacije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Ono što je rečeno ohrabruje u smislu da je objasnio odluku, objasnio je svoje razloge, ali takođe je predstavio neke korake koje planira da preduzme u narednim danima i nedeljama, a takođe je podvukao da je cela svrha te odluke, da se sprovođenje zakona, a posebno borba protiv korupcije učini efikasnijom i u skladu sa kosovskim pravnim sistemom“, rekao je Suniog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar