Foto: Printscreen/YouTube/Kohavision -KTV

Nemački analitičar za politička zbivanja na Balkanu Bodo Veber izjavio je da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak "upao u Vučićevu zamku u vezi sa ZSO", ali je pojasnio da ZSO ne može imati izvršna ovlašćenja, niti može biti ograničena na puku NVO, već se mora naći treći način na koji ne bi podrivala funkcionalnost Prištine.

On je kazao da je Lajčak napravio veliku grešku stavljajući ZSO na pregovarački sto, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

„Mislim da je Lajčak napravio veliku grešku dozvolivši da se pitanje ZSO stavi na pregovarački sto u fazi u kojoj su de fakto ograničeni na jednostavne predpregovore. Budući da se kontraverzno pitanje Zajednice može rešiti samo u okviru sveobuhvatnih pregovora, okvira koji od samog početka jasno pokazuje da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati“, rekao je Veber.

Prema njegovim rečima, Lajčak je pao u zamku Aleksandar Vučića, da bi ovaj, kao je Veber rekao, optužio kosovsku stranu za pregovore, prenosi portal Kosovo online.

„Međutim, čini mi se da je, dozvolivši Vučiću da sada iznese pitanje Zajednice, Lajčak upao u zamku srpskog predsednika čime vodi pregovore u krizu i tako okrivi kosovsku stranu. Nažalost, Lajčak se zbog toga čini sve pristrasnijim, tačnije prosrpskim – čak i ako nije bio“, rekao je Veber.

Prema njegovim rečima, mora se naći treći način za formiranje Zajednice koje ne podriva funkcionalnost Kosova.

„Jasno je da to ne znači Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima, niti nešto ograničeno na puku NVO. Mora se naći treći način koji služi glavnim i izvornim ciljevima koji stoje iza Zajednice, a koji se bavi zajedničkim strahom kosovskih Srba i Albanaca i na taj način omogućava (istinsku) integraciju Srba u državu i društvo na Kosovu“, rekao je Veber.

Veber je rekao i je jednogodišnji aktivizam Ričarda Grenela i Trampove administracije oko kosovsko-srpskog pitanja, za cilj imao samopotvrđivanje, bez rešavanja spora oko statusa koji Beograd ima sa Prištinom, što je potkopalo napore EU da konačno omogući nastavak pregovora koji vode u zaista konačan i sveobuhvatan sporazum.

„Stoga ćemo morati da sačekamo da sledeća administracija uđe u kancelariju kako bismo popravili ovu transatlantsku pometnju“, rekao je Veber.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar