Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Grupa sadašnjih i isključenih funkcionera Demokratske stranke je u subotu 26. septembra održala lažne izbore i sada pokušava da se predstavi kaojedina, prava Demokratska stranka. Praćenjem medijskog izveštavanja, uočili smo da je u velikom broju slučajeva, izveštavanje o događajima u Demokratskoj stranci bilo netačno, neistinito i veoma često zlonamerno. To može biti ili posledica nedovoljne novinarske obaveštenosti ili namernog negativnog izveštavanja, kršeći medijske kodekse objektivnog informisanja i na taj način svesno nanoseći štetu legalnom i legitimnom rukovodstvu, kao i samoj Demokratskoj stranci, stoji u saopštenju demokrata.

„Kako ne biste i sami bili žrtva obmane, dužni smo da Vas, u svrhu istinitog i profesionalnog informisanja javnosti, obavestimo o činjenicama i ljubazno Vas molimo da obratite pažnju na koji način predstavljate ove osobe kada o njima izveštavate jer Branislav Lečić ne može biti predsednik Demokratske stranke kad nije čak ni njen član i ova grupica ne može predstavljati Demokratsku stranku jer DS ima legalno i legitimno izabrano rukovodstvo“, navodi se u pomenutom saopštenju.

U nastavku se dalje izdvajaju relevantne odredbe stranačkih akata kao „dokaz da je ova grupa sve vreme obmanjivala celokupnu javnost“ i u stvari falsifikovala čitav „izborni proces“.

„Naime, prema Članu 30. Statuta Demokratske stranke, izbore u našoj stranci raspisuje, ili predsednik stranke (Stav 8. pomenutog Člana), ili „apsolutna većina članova Glavnog odbora“ (Stav 9.). Ni jedan ni drugi nadležni stranački organ nije ni razmatrao ni usvojio odluku o izborima. Takođe, prema odredbama Člana 30. Stav 10. Statuta Demokratske stranke, stranačke izbore priprema organizacioni odbor „koga bira Glavni odbor na predlog predsednika“. Predsednik Demokratske stranke takav predlog nikada nije ni uputio Glavnom odboru“.

„U Stavu 7. istog člana najvišeg stranačkog akta, propisana je obaveza da se posle izbora u zemlji raspišu i izbori u našoj stranci. „Redovna izborna skupština se održava po pravilu na svake četiri godine, odnosno najkasnije u roku od šest meseci od dana održavanja izbora za narodne poslanike u slučaju da Demokratska stranka ima svoje kandidate na tim izborima. Opšte je poznato da je Demokratska stranka bojkotovala izbore održane 21. juna i da na njima nije imala svoje kandidate. Naposletku, u postojećim stranačkim aktima uopšte nije predviđeno glasanje elektronskim putem, poštom i sl. te bi svako eventualno glasanje sprovedeno na taj način bilo i nelegalno i nelegitimno“, dodaje se.

DS zaključuje da se na osnovu svega navedenog, može zaključiti da se nikakvi izbori u stranci nisu desili.

„Ono što najavljuje i priprema grupa bivših stranačkih funkcionera kao sledeći korak jeste promena u registru političkih partija pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i brisanje sadašnjeg, legalnog i legitimnog, predsednika dr Zorana Lutovca i upisivanje Branislava Lečića, što predstavlja pokušaj da se na prevaru preotme Demokratska stranka od njenih članova. Ako su članovi ove grupe početkom godine bez problema falsifikovali potpise članova GO, a potom i „odluke GO“ i „glasačke listiće“ dodajući sliku pečata, jer pristup pečatu nisu imali, neće im biti problem ni da falsifikuju neophodnu dokumentaciju za promenu zastupnika stranke. Demokratska stranka to neće dozvoliti. Učinićemo sve što je u našoj moći da pravnim putem zaštitimo pravnu i političku poziciju stranke. Ukoliko bude bilo potrebe, pravdu ćemo potražiti i pred međunarodnim sudovima. U ovom trenutku, ostaje nam da verujemo da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje smo već obavestili o slučaju, doneti odluku po zakonu, a ne političku odluku“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar