Kadri Veselji Foto: Printscreen/YouTube/Studio Hitex

Bivši šef Tačijeve obaveštajne službe, glavni obaveštajac OVK Kadri Veselji danas se izjašnjava pred sudom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova o optužnici

Na početku suđenja Kadri Veselji potvrdio je svoj identite i opšte generalije o tome gde je rođen i obrazovanje. Veselji je potvrdio da je spreman da prati procec i da je spreman da odgovoara na optužnicu kojom se tereti za zločin protiv civila.

Veseljijevi advokati se nisu pojavili u sudnici, nego suđenju prisustvuju preko video linka.

Veseljiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

15.55 – Tokom obraćanja Veseljijevog advokata prekinut je prenos statusne konferencije.

15.45 – Veseljijev advokat Ben Emerson, rekao je da će njega tretirati kao nevinog i da će uskoro podneti zahtev za njegovo privremeno puštanje na slobodu. Advokat  Emersonje takođe je rekao da se Veselji odazivao na pozive tužilaštva.

15.41 – Na prvom pojavljivanju utvrđeno je da glavni jezik na suđenju bude engleski jezik. Tužilaštvo i Veseljijevi branioci su rekli da se slažu da sudija odredi datum o prvoj statusnoj konferenciji, koja će najverovatnije da bude održana preko linka.

15.37 – Čuo sam optužbu i pročitao sam je i mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj tački optužnice, rekao je Veselji.

Kadri Veselji Foto: Printscreen/YouTube/Studio Hitex

15.32 – Posle čitanja optužnice Kadri Veselji je krenuo da se izjašnjava o optužnici, ali ga je presedavajući sudija prekinuo i rekao da će imati priliku da se izjasni o svim tačkama da li je krivi ili ne i da je ovo prvo pojavljivanje pred sudom i čitanje redigovane optužnice.

Kadri Veselji Foto: Printscreen/YouTube/Studio Hitex

15.25 – Veselji se izjasnio da razume optužnicu, posle čega mu je ona pročitana.

Veselji se tereti za zločine protiv civila u Orahovcu, Srbici, Klini, Novo Brdo, Priština, Prizren, Suva Reka i Vitini, Kao i Kukeš u severnoj Albaniji.

Podsetimo, Kadri Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra u Prištini, posle čega je zajedno sa Hašimom Tačijem i Redžepom Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvorsku jedinicu.

Nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred sudom za zločine OVK u Hagu za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje, pritvaranje, mučenje i okrutno postupanje. Za te zločine, optuženi snose individualnu i komandnu odgovornost.

Kadri Veselji je inače predsednik Demokratske partije Kosova koju je osnovao sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači, a javnosti je poznat kao nekadašnji šef tajne kosovske službe, poznate kao ŠIK. Smatra se i jednim od osnivača OVK.

Obaveštajna služba ŠIK zvanično je ugašena 2008, a ime Kadrija Veselija, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić, nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, označio kao istinskog „gospodara Kosova“, spominje se uz Tačija u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989–1999. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare