Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanvić Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stranka Zajedno osudila je danas napad huligana na roditelje maloletnih dečaka koji se desio juče na međunarodnom dečijem sportskom turniru na Ilidži.

Ova stranka je takođe pozdravila brzu reakciju sarajevskog MUP-a, koji je uhapsio četvoricu napadača koji su suzavcem, bakljama i noževima napali roditelje maloletnih dečaka iz Srbije.

„Postavlja se pitanje zašto nam se ovakvi incidenti i dalje događaju? Zašto u ovom regionu i dalje vladaju mržnje i netrpeljivosti bilo na nacionalnoj, verskoj ili nekoj drugoj osnovi. Ti napadači iz Sarajeva su dvadesetogodišnjaci, rođeni u toku ili nakon ratova devedesetih. Šta njih može navesti da napadnu nekoga ko je drugačiji od njih, a pritom prvi komšija“, upitala je stranka Zajedno-

„Može ih navesti upravo zaostala politika i retorika iz devedesetih godina, kada niko od nas posle pada Berlinskog zida nije znao ni kud će ni gde će. Navode ih političari i mediji koji takvu ratnohuškačku i neprijateljsku retoriku ispoljavaju na dnevnom nivou, a takvih ima svuda na ovim prostorima. Svuda vlada populizam. Pa dokle ljudi tako?“

Stranka Zejedno predlažila je održavanje međunarodne konferencije kao vid rešenja, odnosno način da Zapadni Balkan ponovo bude miran, da se smanje tenzije i netrepeljivosti.

„Srbija treba što pre da izađe sa planom za rešenje svih vitalnih, otvorenih, problema na Zapadnom Balkanu i da traži održavanje te međunarodne konferencije, uz učešće svih političkih entiteta iz regiona, EU i zemalja Kvinte. To je životni interes naše zemlje i svih građana koji ovde žive. Vreme ne radi za Srbiju. Nije stvar Amerike, EU, ili bilo koga drugog, da upozna bitne učesnike političkog i javnog života sa najbitnijim stvarima u međunarodnim odnosima naše zemlje, već je to obaveza vrha vlasti u Srbiji“, poručila je stranka Zajedno i dodala:

„Vreme je za državničke odluke, a ne za političko kalkulanstvo, koje je posledica kukavičluka vlasti i populizma.“

***

BONUS VIDEO – Ivan Stojimirović: Kako je došlo do incidenta u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar