Dragana Rakić, Srđan Milivojević Foto: DS

Poslanička grupa Demokratske stranke predala je danas predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću predlog za sazivanje sednice na kojoj bi ministri Maja Popović, Nikola Selaković i Tomislav Žigmanov odgovarali na pitanja poslanika o velikom broju slučajeva koji su zgrozili javnost. Od devojčice koju je otac godinama držao zatočenu u stanu, preko nedavnog ubistva majke petoro dece do ogromnog broja žena koje su stradale prethodnih meseci u sličnim zločinima.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić kaže da je poslanička grupa ove stranke iskoristila pravo koje ima po Poslovniku po članu 209. i predala predsedniku Narodne skupštine predlog za sazivanje sednice na kojoj će ministri u Vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa aktuelnom temom.

Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragana Rakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Aktuelna tema o kojoj će narodni poslanici postavljati pitanja ministrima odnosi se na zabrinjavajuće pogoršanje stanja ljudskih prava i građanskih sloboda u Srbiji i zastrašujućeg porasta porodičnog nasilja sa elementima femicida, zlostavljanje i zanemarivanje dece. Zato pozivamo nadeležne ministre, ministarku pravde Maju Popović, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolu Selaković i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov da dođu u Narodnu skupštinu i polože račun pred narodnim poslanicima i svim građankama i građanima”, rekla je Rakić.

“Da nam kažu šta su preduzeli ili nisu preduzeli da se smanji broj ubijenih žena u rodno zasnovanom nasilju? Čiji je propust to što mi u prva tri meseca ove godine imamo već 10 ubijenih žena? Кo sve snosi krivicu što je u Srbiji u proteklih 10 godina 300 žena ubijeno od strane svojih muževa, bivših muževa ili vanbračnih partnera? Znaju li se imena odgovornih lica iz državnih institucija koje nisu adekvatno reagovale kako bi sprečile femicide? Zašto još uvek nemamo telo za praćenje femicida u Srbiji čije je formiranje najavljeno još 2018, ali do danas nije uspostavljeno?”, upitala je ona.

Formiranje ovog tela za praćenje femicida je planirano i Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u prodici za period 2021-2025, ali do danas nije uspostavljeno.

“Ministra Selakovića bih pitala šta rade centri za socijalni rad? Skoro da nema Centra za socijalni rad širom Srbije, a da nije načinio neki veliki propust koji je rezultirao smrću žene ili deteta. Da li je Nikola Selekavić nova Zagorka Dolovac? Zašto tako upadljivo ćuti? Zašto se nije oglasio povodom najnovijeg ubistva majke petoro dece iz Jagodine? Zašto se nije oglasio povodom monstruoznog zlostavljanja osmogodišnje devojčice iz Beograda koju je godinama mučio njen otac? Кoliko u Srbiji još ima dece koja trpe porodično nasilje? Da li ovim ćutanjem i ministar Selaković i ova Vlada šalju poruku nama ženama da naši životu i životi naše dece nisu vredni”, rekla je Rakić.

Zajedno sa poslanikom DS Srđanom Milivojevićem, Rakić je zahteva od ministara i Vlade da dođu u Narodnu skupštinu, ogovaraju na pitanja narodnih poslanika, polože račun za sve što su dosad uradili ili propustili da urade da bi smanjili nasilje u društvu.

Obrazlažući ovaj zahtev poslaničke grupe Demokratske stranke Srđan Milivojević je kazao da se Vladimir Orlić ponaša kao stečajni upravnik parlamentarnog života u Srbiji, a ne kao predsednik Narodne skupštine. Milivojević je pobrojao najdrastičnije primere Orlićevog kršenja poslovnika.

Srđan Milivojević
Srđan Milivojević

“Nije zakazao redovnu jesenju sednicu prvog radnog dana u oktobru, niti je zakazao redovnu prolećnu sednicu prvog radnog dana u martu što je obavezan po članu 106. Ustava Republike Srbije. Onemogućio je postavljanje poslaničkih pitanja svakog poslednjeg četvrtka u mesecu po članu 205. poslovnika. Nadležnom odboru nije blagovremeno dostavio tekst interpelacije u vezi sa zahtevom da bude razrešen Siniša Mali zbog uvrede narodnih poslanika opozicije i tvrdnje da opozicija radi za račun inostranih službi. Ne zna se sudbina 37.000 prikupljenih potpisa u vezi sa narodnom inicijativom za zabranu rudarenja litijuma. Nije pristupio blagovremenim pripremama za organizaciju sednice povodom izbora Zaštinika građana kome je mandat istekao još 20. jula. Nije izabrana Skupštinska komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija. Zbog toga poslanici ne mogu da posete novinara Dejana Petra Zlatanovića u Centralnom zatvoru”, rekao je Milivojević i podsetio da Orlić konstantno sednice zakazuje sa rokom kraćim od 24 časa kako bi opoziciji onemogućio da predlaže dopunu dnevnog reda, da spaja nespojive tačke dnevnog reda u jednu tačku čime obesmišljava skupštinsku raspravu i da onemogućava narodne poslanike da obavljaju svoj posao predlaganja zakona, kontrole vlade i izvršne vlasti.

BONUS VIDEO: Srđan Milivojević o Orliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar