Foto: Medija centar Beograd

Politikolog Boban Stojanović ocenio je da odnosi u opoziciji Srbije izgledaju tako da se "ne zna ko pije, a ko plaća". On je, gostujući na N1, kao preduslove za uspeh na predstojećim izborima naveo jedinstvo opozicionih stranaka, nenapadanje lidera kao i zajednički nastup prema vladajućem SNS-u.

Stojanović napominje da ćemo, ukoliko opozicija ne želi da krene od toga, „gledati opozicione sukobe narednih ‘iks’ godina te da nećemo imati prilike da povratimo Srbiju u normalne demokratske okvire.

„Moramo da govorimo o opozicijama a ne o opoziciji u jednini. Mislim da ništa nije naučeno ni iz 2020. godine, niti iz 2019, a dobrim delom ni iz 2018. godine. Ovde nema puno prostora, izbori su za godinu i tri meseca. Do tada, mora da prođe neko vreme, ukoliko do nekog dogovora dođe, da bi se tako nešto implementiralo. Sa jedne strane imamo vlast koja je svesna i sigurna šta će da radi, a sa druge imamo opozicije koje niti su programski ujedinjene, niti su ujedinjene oko pitanja bojkota“, ocenjuje Stojanović.

Prema njegovim rečima,  poznati su problemi koji su vezani za predstojeće izbore, i ističe da „nije pitanje da li ćemo imati nekakvu komisiju za izbore, već koja je garancija da će se bilo šta uraditi“.

Podsetio je da nije došlo do suštinskih promena koje su potrebne da bi se održali fer izbori i naglasio je da je suština u garanciji ispunjivanja od onoga što se bude dogovorilo.

„Ja ne vidim razlog zašto, makar ona opozicija koja je bila grupisana do pre samo šest meseci, nije uzela makar preporuke neke od civilnog društva ili ekspertskog tima ‘1 od 5 miliona’… Desilo se da se bojkot opozicija raspala, njihov naslednica Ujedinjena opozicija Srbije je nastavila nešto da radi, a deo stranaka ide sa nekim koji nisu bili tu, deo ne želi da razgovara, a onda se u medijima prepucavaju da li je ministarstvo poželjno ili nije“, podseća Stojanović i dodaje da ne postoji racionalan odgovor na takvo ponašanje opozicije.

„Opozicioni ‘bazen’ birača je ovde jako mali, i opozicija hitno mora nešto da radi kako bi ga uvećala. Mogla bi i da razmisli i o Crnoj Gori, i kako su se neke stvari tamo dešavale“, smatra Stojanović.

Kao preduslov za uspeh opozicije na izborima vidi jedinstvo opozicionih stranaka i dogovor o nenapadanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare