Stoilković: Dan srpskog jedinstva dogodine na Kajmakčalanu

Politika 16. sep. 202011:10
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video

Predsednik Demokratske Partije Srba u Severnoj Makedoniji i jedini srpski član makedonskog Sobranja Ivan Stoilković najavio je da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku predložiti danas da se prva godišnjica obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održi na Kajmakčalanu.

Stoilković je na Fejsbuku naveo da će pismo s predlogom uputiti Vučiću i Dodiku, uz dogovorenu saglasnost sa vodećim srpskim udruženjima i asocijacijama, pošto se, kako je naglasio, novi praznik vezuje za događaj „na teritoriji današnje Makedonije“.

Stoilković smatra da će se tako obeležavanje praznika smestiti u svesrpske okvire i da će sve to biti od direktne koristi za dalji opstanak srpskog naroda u Severnoj Makedoniji.

U tekstu pod nazivom „Kajmakčalan, herojska simfonija vere, podviga i stradanja“ on je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nazvao „izuzetnim i veličanstvenim danom“, ističući da je reč o prazniku kojm se obeležava početak ostvarenja jedne od najvećih pobeda u istoriji Srbije – proboj Solunskog fronta.

„Na našu sreću bićemo u prilici da od iduće godine i zvanično obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, naveo je Stoilković.

Komentari

Vaš komentar