Veroljub Stevanović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za ponedeljak 14. septembar zakazana je prva redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, u kojoj je od 87 odbornika samo 15 u opoziciji. Nekadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, koji je praktično i jedina opozicija gradskoj vlasti, za Nova.rs kaže da će kritikovati sve što bude za kritiku i da će svojim predlozima uticati da se u gradu popravi "sve što bude moglo da se popravi". Trenutnu političku situaciju u zemlji ocenjuje kao "neodrživu", pa ga ne bi iznenadilo da naredne godine budu raspisani izbori na svim nivoima.

Veroljub Stevanović, osnivač pokreta Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) i dugogodišnji gradonačelnik Kragujevca, za Nova.rs kaže da je nova gradska vlast nasledila milionske dugove i devastirani grad za koji je direktno odgovoran Radomir Nikolić. On smatra da u javnosti više nema mesta izgovorima da se „vraćaju Verkovi dugovi“ jer je, kaže, prošlo šest godina od nasilnog preuzimanja vlasti u Kragujevcu.

Pročitajte još:

„Mi sada imamo situaciju da je grad desetostruko zadužen. Ne 10 odsto, nego deset puta više u odnosu na period kada sam ja bio gradonačelnik. Četvrtina gradskog budžeta odlazi na kredite, a grad je svake godine dobijao i pomoć Vlade Srbije u iznosu od 600 do 800 miliona dinara. Suštinski, sa tolikim novcem, u gradu nije napravljen nikakav rezultat, ni infrastrukturni, niti bilo kakav drugi skok. Naprotiv, svi mi koji živimo u ovom gradu možemo da vidimo koliko je urušen. Ja to ne pričam zbog kritike, već su to činjenice o kojima možemo da raspravljamo“, kaže Stevanović.

On najavljuje da će i u novom sazivu parlamenta kritikovati sve odluke za koje smatra da su štetne po grad i da će svoje opoziciono delovanje usmeriti na ispravljanje loše donetih odluka u prethodnom periodu. Ocenjuje „da mu se čini“, da je sada atmosfera u gradskoj vlasti drugačija i da prvi čovek grada, Nikola Dašić, ima drugačiji pristup prema upućenoj kritici i da sa njim, kako kaže, može da razgovara civilizovano, argumentovano i korektno.

„Nadam se da ćemo na osnovu kritika moći da ukazujemo i ispravljamo neke greške. Takav sam utisak stekao u dosadašnjoj komunikaciji sa novim gradonačelnikom, ali neka za sada to ostane samo na nivou moje nade. U odnosu na prethodnog* (Radomir Nikolić, prim autora) koji je često u skupštinskoj sali dobacivao i izgovarao ružne reči, sadašnji gradonačelnik prihvata kritiku i otvoren je za konstruktivnu raspravu“, navodi Stevanović.

Radomir Nikolić i Nikola Dašić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ne pogađa me kada čujem da sam „najveći gubitnik izbora“

Veroljub Stevanović najavljivao je i očekivao pobedu na lokalnim izborima u Kragujevcu, ali je lista koju je predvodio osvojila manje od 20 odsto glasova, odnosno 17 odborničkih mandata. Za naš portal kaže da ga ne pogađaju  komentari da je najveći gubitnik izbora i da je doživeo debakl.

„Ne osećam se kao gubitnik. Naprotiv, kada prođem ulicom, a često sam na ulici, svuda osećam atmosferu koja mi prija. Na svakom koraku i u susretu sa građanima raznih opredeljenja, nailazim na više nego ljudski odnos. To je tako kako jeste, smatram da ja uopšte nisam izgubio izbore, već da je Vučić pobedio mene. Ispred sebe sam imao silu, za koju nisam ni nazirao do koje mere je jaka i šta sve može da učini, zbog toga sam ponosan na sve što smo uradili u kampanji“, priča nekadašnji gradonačelnik Kragujevca.

Stevanović se osvrnuo i na odlazak šest odbornika koji su posle izbornih rezultata napustili njegovu stranku i u gradskom parlamentu formirali zasebnu odborničku grupu koja sada podržava lokalni SNS.

„To samo govori o njihovoj ljudskosti, tačno znam kome je šta obećano i zbog čega su otišli. Pitanje je da li će im obećano biti i ispunjeno, a da li sam ja pogrešio kada sam birao odbornika, to je sad relativno“, kaže Stevanović.

Očekujem izbore na svim nivoima naredne godine

Veroljub Stevanović je kao osnivač Pokreta „Zajedno za Šumadiju“ u januaru ove godine kolektivno pristupio stranci „Zdrava Srbija“ Milana Stamatovića iz Čajetine i postao potpredsednik te stranke. Za Nova.rs objašnjava da trenutno radi na jačanju stranačke infrastruktute u Šumadiji, jer, kako navodi, tokom naredne godine očekuje raspisivanje izbora na svim nivoima.

„Približavaju se predsednički izbori, a do kraja godine u Srbiji možemo da očekujemo katastrofalnu ekonomsku situaciju. I u lokalnim sredinama je stanje dramatično, mnogo primedbi je bilo na sam izborni proces, pa kompletna situacija može da rezultira raspisivanjem izbora na svim nivoima naredne godine.  Mi smo na lokalnom nivou imali dobar program od koga nećemo odustati, zbog toga smo sada na vreme počeli da se pripremamo za te nove  izbore, znajući šta i koga imamo protiv sebe“, zaključio je Stevanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare