Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je večeras da je Srbija odlukom da najpre opozove crnogorskog ambasadora, a nakon toga da povuče tu odluku, predstavlja činjenicu da je vlast priznala da je Crna Gora u pravu. On je naglasio da je Srbija poslala potpuno neodgovarajuču osobu u Podgoricu i da nije tom prilikom sledila osnovna diplomatska načela.

Stefanović je u pisanoj izjavi naveo da je vlast iskoristila tabloide kako bi ga napala zbog njegovih izjava, u kojima se navodno raduje o odlasku ambasadora Božovića i nakon toga predstavio nekoliko činjenica iz diplomatskih opštenja.

„Kad već šaljete za ambasadora čoveka kome nikako ne možete da pronađete mesto u Vašoj stranačkoj podeli plena i kad već morate da pošaljete stranačkog vojnika, bez bilo kakvog iskustva i znanja iz diplomatije, onda bi svakako bilo od koristi da ste mu dali i poneku obavezujuću instrukciju koje Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Republike Srbije daje posebno, kada su odnosi sa zemljom domaćinom složeni kao što je to danas u slučaju Crne Gore. Ta instrukcija je trebala da obaveze ambasadora Božovića da se suzdrži od javnih ocena istorijskih događaja (ma šta ko od nas o njima mislio) ili aktuelnih dešavanja u samoj Crnoj Gori. Drugim rečima, mogli ste da Božovića obavežete da ćuti dve nedelje koliko još traje mandat odlazećoj Vladi Crne Gore i tako im ne pruži mogućnost da ga izbaci iz susedne nam države“, naveo je Stefanović.

On je dalje napomenuo da nije trebalo da slati Božovića u zemlju u kojoj je rođen, budući da se diplomata ne šalje u zemlju sa kojom ima emotivne veze i poručio:

„To se uči na prvim predavanjima na Diplomatskoj akademiji, a ne na Megatrendu. Kad Crna Gora protera našeg ambasadora, ma kakav on bio, normalno je da naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovori na isti način – recipročno, te protera njihovog ambasadora“, objasnio je Stefanović i dodao:

„No, postavlja se prirodno pitanje – kako smo i zasto došli u tu situaciju? Umesto takve analize triling asova u sastavu Brnabić, Selaković i Vučić je odlučio da opozove odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Miloševića i tako dokazao ne samo neozbiljnost već i nedoraslost da vodi državu. Naime, države ne menjaju takve odluke nikad. Ovako ste priznali da je odlazeća CG vlast u pravu i da ste poslali potpuno neodgovarajuću osobu u Podgoricu pa ste brže bolje pojeli sopstvenu odluku. Time ste samo dodatno pokazali da od Srbije pravite banana državu“, zaključio je Stefanović svoju izjavu.

Podsetimo, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

vladimir bozovic
Vladimir Božović Foto: E-Stock_petar_jovanovic

„Juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Ubrzo nakon što je Božović proglašen personom non grata, ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je saopštenje po kojem ambasador Tarzan Milošević mora da napusti Srbiju u roku od 72 sata.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

„Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije“, navedeno je u noti.

U nedelju premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitno sastanka državnog vrha, a će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

„Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose sa Crnom Gorom“,  rekla je premijerka.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar