Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Režimski tabloidi ustermili su se na Borka Stefnovića, bivšeg zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova i aktuelnog potpredsednika Stranke slobode i pravde, navodeći kako "sad kuka, a da je ćutao za Miladina Kovačevića". Stefanović za Nova.rs ističe da je ponovo pokretanje priče o Miladinu Kovačeviću i njegove navodne odgovornosti, u stvari pokušaj aktuelne vlasti da prikrije opstuisanje u vezi slučaja zverskog prebijanja u Novom Sadu.

Naime, Miladin Kovačević se tereti za krivična dela ugrožavanje sigurnosti i zlostavljanje i mučenje, jer je 16. septembra devojci T. T. (26) pretio, vukao je za kosu, polomio joj je telefon, navodeno je iz tužilaštva. Kovačević je u policijsku stanicu došao u pratnji advokata, 18. septembra, a za njim je prethodno bila raspisana potraga po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Miladin Kovačević Foto:Screenshot/Youtube/Treće poluvreme

Inače, Kovačević je javnosti postao poznat kada je 4. maja 2009. godine u Bostonu, svom kolegi studentu Brajanu Stajnhaueru, naneo teške telesne povrede. On je napustio SAD pošto su njegovi roditelji platili kauciju za oslobađanje iz pritvora, a od Konzulata Srbije dobio je privremene putne isprave. Uhapšen je u Srbiji 28. oktobra, sa bivšim generalnim konzulom Srbije u Njujorku Slobodanom Nenadovićem, kojem je 16 dana kasnije ukinut pritvor. Kovačevića je srpsko tužilaštvo teretilo i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, jer je na taj način pobegao iz SAD u Srbiju.

U vreme kada je Kovačević pretukao kolegu Amerikanca i pobegao u Srbiju, u kancelariji Ministarstva spoljnih poslova radio je Borko Stefanović i to je razlog zbog kojeg sada režimski tabloidi „oživljavaju“ ovu priču i optužuju ga. Takođe, navode i da, „Stefanović sada nema prava da kuka i da se žali“ zato što je Više javno tužilaštvo u Kruševcu zatražilo kaznu od četiri i po godine zatvora za Miloša Šaponjića, a po tri i po godine za Marka Živkovića i Danijela Gmijovića, koji su optuženi zbog incidenta ispred MZ Rasadnik novembra 2018. godine, kada su napadnuti Borko Stefanović, i Boban Jovanović iz Kruševca, kao i policajac Dejan Palibrk, „kada je ćutao u vezi slučaja Miladina Kovačevića“.

Stefanović je stoga javnosti, putem svog zvaničnog Tviter profila, napisao sve o događajima kada je Kovačević pobegao iz SAD u Ameriku, a u razgovoru za Nova.rs objašnjava da je siguran da aktuelna vlast i režimski tabloidi na taj način pokušavaju da sakriju odgovornost zbog prebijenja u Novom Sadu.

„Svi tablodii su se kroz laži dotakli ove priče. Ali to nije prvi put. Miladin Kovačević je napravio krivično delo u Americi, za svaku osudu i mislim da je preblago osuđen. On je uz pomoć konzula pobegao iz Amerike. Tu je nesumnjivo utvrđeno da postoji odgovornost konzula, i jednog i drugog. I Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića. Oni su zbog toga hitno vraćeni u zemlju, dat im je otkaz i dobili su krivične prijave“, kaže Stefanović i dodaje:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Sasvim je jasno da to sad otvaraju da bi pokrili brljotinu u Novom Sadu i činjenicu, dokazanu činjenicu, da policija nije reagovala na vreme, da su opstruirali postupak, da su faktički dozvolili čoveku da pobegne i to je suštinski sukob između dve struje u SNS-u u Novom Sadu. U toj situaciji, kada je sve to dospelo u javnost, da se pokriju, pokreću priču o Miladinu Kovačeviću, koji je u međuvremenu, prema pisanju medija, istukao devojku. Pa sada, da bi se pokrili, pominju mene, Borisa Tadića, Vuka Jeremića, pa čak i Dragan Đilasa, koji nema nikakve veze s tim. A sve to i pored toga što je Miladin Kovačević čovek koga su oni štitili. I on i njegova porodica bili su bliski tadašnjoj Srpskoj radikalnoj stranci, iz koje su se ispilili svi ovi naši sadašnji upropastitelji“ objašvanja potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Stefanović ističe za Nova.rs da se priča oko Miladina Kovačevića i prebijanja studenta u Americi ponavlja godinama, te da je on tužio sve tabloide za iznošenje neistina na njegov račun u tom slučaju i da ih je dobio na sudu.

„Konzuli su osuđeni, odslužili su kazne. Pregovore o plaćanju troškova lečenja je vodilo Ministarstvo pravde, dakle ja nisam imao ništa s tim. U tvitovima sam sve precizno objasnio, ali jasno je šta pokušavaju“, zaključuje Stefanović.

Slučaj Miladina Kovačevića iz ugla Borka Stefanovića

Stefanović je na Tviteru napisao da je Miladin Kovačević u Njujorku brutalno prebio američkog studenta, da je odmah izveden na sud, koji mu je oduzeo srpski pasoš i zabranio da napusti zemlju.

„Suđenju je prisustvovao naš konzul u Njujorku, Igor Milošević. Potpisao je i zapisnik kao konzul. Nakon toga Kovačević s majkom dolazi u naš konzulat i počinje drama u kojoj majka pada u nesvest, ima napad histerije i vrše pritisak na konzula Miloševića da im izda putni list da bi Kovačević mogao da pobegne u Srbiju. Konzul inače po svim propisima ima pravo da izda putni list umesto pasoša. Konzul ima ovlašćenje na izdavanje putnog lista bez ikakve obaveze da traži saglasnost ministarstva, jer se putni list izdaje nakon što neko IZGUBI ili mu UKRADU pasoš. Konzul Milošević je znao da Kovačeviću pasoš nije izgubljen ili ukraden, već zadržan od suda“, objašnjava Stefanović na Tviteru.

Dalje dodaje da je tako Milošević počinio krivično delo, jer je izdao putni list Kovačeviću i omogućio mu beg iz Amerike, pod pritiskom majke, kao i da nikog nije pitao za to, niti je za to dobio nalog ili bilo kakvu instrukciju, i da ne postoji bilo kakva prijateljski odnos sa Kovačevićem ili rodbinski.

Stefanović ističe da niko iz ministarstva nije znao za ovaj događaj dok se nije desilo, niti je bilo ko intervenisao prema konzulu Miloševiću da izda putni list.

„Niko iz ministarstva nije rođak, prijatelj, niti je bilo ko poznavao Kovačevića ili bilo koga njegovog. Konzul Milošević je sam to uradio. Po zakonu je imao pravo da izda putni list samo ako je nekom pasoš izgubljen ili ukraden. Problem je što je on znao da nije. Saznavši za ovo, odmah smo, hitno, vratili oba konzula u zemlju, dali im otkaz u ministarstvu i podneli krivične prijave protiv njih našem sudu. Oba konzula su pravosnažno osuđena pred našim sudom, kao i sam Miladin Kovačević. Verujem da je osuđen na nisku kaznu. Nakon svega toga, američka Vlada traži da izručimo Kovačevića Americi, iako nemamo zakon koji to dozvoljava. Srbija u to vreme ipak usvaja ovaj zakon. Potom dolazi zahtev američke Vlade i porodice Štajnhauer za isplatu troškova lečenja prebijenom mladiću. Pregovore o isplati naknade i štete od 900 hiljada dolara vodi Ministarstvo pravde Srbije, ne Ministarstvo spoljnih poslova. Sa tim nemam ništa, ni lično, ni po funkciji. Na kraju, Kovačević odlazi u zatvor, brane ga Radikali kojima je blizak, a mediji pod kontrolom Caneta Subotića i drugi tabloidi kreću u bestijalnu kampanju laži protiv nekoliko ljudi, uključujući i mene. Do danas ne mogu da sačuvam čast i istinu zbog tih laži Zekićke i sličnih“, napisao je Stefanović pa podvukao:

„Laž je da poznajem Miladina Kovačevića ili bilo koga iz njegove familije, kao i bilo ko iz moje porodice. Laž je da smo „platili da pobegne“, jer je Ministarstvo pravde platilo troškove lečenja, a ovaj je već pobegao. Laž je da je bilo ko tražio da se Kovačeviću da putna isprava. Svi akteri iz konzulata su osuđeni i sud je utvrdio da niko iz Beograda nikako nije uticao na njih. Sad, to se stalno vadi i laže, blati, iz interesa vlasti i njihovih medijskih slugu. To je jedina istina i sve je bilo upravo ovako kako sam napisao, što je i sud potvrdio više puta. Ostaje enigma zašto mnogi veruju lažima režimskih tabloida, a kažu da ih ne čitaju. Zašto misle da je normalno pljuvati i lupetati po nečijem imenu, a nemati pojma šta se desilo? Hvala svima na pažnji, ako Vas zanima istina o aferi Kovačević“, zaključio je Borko Stefanovič u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter.

Podsetimo, dok je policija 19 dana ćutala o slučaju Kontić, u slučaju Miladina Kovačevića reagovala je ekspresno, pa se povodom istog oglasio i direktor policije Vladimir Rebić, rekavši da je predmet Kovačević policijski rešen i da je on „školski primer kako policija treba da postupa“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare