Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović naveo je da je neistina da opozicija zahteva da RTS uvede "opozicioni dnevnik", da predloži ljude koji će voditi "paralelno objektivno uredništvo RTS i RTV, a koje će uređivati RTS i RTV svaki drugi dan". On je u reagovanju na tekst pod nazivom "Dnevnik opozicije i otvaranje RTS: Pokušaj obmane građana", koji je objavljen na Nova.rs, rekao i da je neistina da opozicija pretenduje da bira nezavisne urednike RTS-a i da zahteva zahteva da uređuje program RTS-a.

„Autor tekst tvrdi da ‘zahtev nije dobar’, da ‘nije izvodljiv’, da ‘od ovog zahteva građani neće imati ništa’ i da ‘nije uloga medija da da ih uređuju malo vlast, pa malo opozicija’. Jedina stvar koju je Marković propustio da napiše je da opozicija nikada, na bilo kom mestu, bilo kome, nije iznela ovakve zahteve koje nam je on pripisao (ili izmislio). Da, uloga medija je da izveštavaju javnost istinito, i to važi kako za RTS tako i za autora teksta“, naveo je Stefanović.

On je rekao da je istinitom izveštavanju moglo doprineti to da je autor bar jednom pročitao nacrt predložene platforme o pregovorima pod okriljem EU za dobijanje slobodnih izbora u Srbiji ili da je pokušao da sasluša šta je rekao u samoj emisiji na TV Prva. Kako je naveo, opozicija traži da novinarska udruženja predlože urednike informativnog programa na RTS i RTV koji bi uređivali sve segmente ovog programa svaki drugi dan.

„Dakle, ne bi opozicija birala urednike, ni pod kakvim uslovima. Autor teksta ponovo greši u nastavku kad kaže da su naši predlozi neizvodljivi jer ‘vlast nema razloga da bilo šta menja’. Greši da su neizvodljivi, ali ne greši da vlast nema nameru da bilo šta menja. Međutim, ne pitaju se samo oni. Pitaju se malo građani Srbije i EU. Osim ako ne mislite da je rešenje, pošto oni neće na bilo šta da pristanu, da lepo svi polegamo i spavamo, jer, eto, nema nade da se bilo šta prihvati. Ili da čekamo mesiju? Da čekamo milost lažnog gospodara? Ili da čekamo da ‘mutna Marica’ odnese ovu zemlju jer bi poniženi narod ogorčeno i silovito nešto uradio što bi pomelo sve nade da u miru dočekamo slobodu, tako što ih olovkom oteramo?“, napisao je u demantniju Stefanović.

Zamenik predsednika SSP dalje navodi da se u pomenutom tekstu nabraja šta bi bila istina na RTS, navodeći Krušik, GIM, izveštavanje o letošnjim protestima u Beogradu, kao i da se na RTS ne dogovaraju sa državnim funkcionerima u pauzama šta žele da ih pitaju.

„Da na RTS ne čitaju tekst iz Informera. I sami kažete da je primera bezbroj. Ali, zamislite, to smo upravo i mi tražili, i u Platformi za pregovore i u javnosti. Zaista mi je žao da se niste ni malo potrudili da to potražite pre kategoričkih i pogrešnih stavova koje u Vašem tekstu dajete kao nesumnjive istine. Sve ovo me je podsetilo na ustaljeni mehanizam vlasti koji opoziciji već osam godina pripisuje u svim kontrolisanim medijima nešto što nije, od čega mi treba da se branimo ‘od vrata do vrata'“, naveo je Stefanović.

On je rekao da je i na kraju, greška u tekstu i da je Aleksandar Vučić došao na TV Prva „nakon nekoliko dana“ posle njegovog gostovanja.

„Došao je 24 sata kasnije, jer treba ‘zatrpati’ propagandom istine koje su gledaoci prvi put čuli“, naveo je Stefanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar