Borko Stefanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kosovski problem je francusko-nemačkim predlogom evidentno dobio na ubrzanju i dodatnoj težini u odnosu na situaciju koja je bila u vreme Briselskog sporazuma, ocenio je večeras zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

„Do toga smo došli jer su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka deset godina samostalno vodili pregovore o Kosovu bez razrađenog plana i pregovaračke platforme. Ovo je nadstranačko pitanje koje traži da zajedno rešimo problem i što je najvažnije da sačuvamo živote naših građana na KiM koji strepe svakodnevno kada šalju decu u školu ili po badnjak“, izjavio je Stefanović gostujući na RTS-u, prenela je Stranka slobode i pravde.

On je podsetio da je SSP dao nekoliko predloga koji su odbijeni – Deklaracija o pomirenju sa albanskim narodom i predlog da se u SANU priča o državnim problemima, kao i poslednji predlog o formiranju mešovite komisije koju bi činile sve parlamentarne stranke, SPC, SANU, akademska zajednica i nevladin sektor, koja bi dala okvir za pregovaranje o Kosovu.

„Sada kada je Vučić video da je stvar dogorela i kada je on sateran u ugao, ne smemo dozvoliti da Srbija bude saterana u ugao“, rekao je Stefanović i dodao:

„Sada se vidi koliko je bilo štetno vikati ‘5:0 smo pobedili’, uzvikivati na telefon ‘Aco, Srbine!’, klečati na Gazimestanu i obećavati ratne opcije i izolacije i to da će se problem lako rešiti što radi ekstremna desnica. Sada se vidi da ovo nije stranačko pitanje i da smo bili u pravu kada smo rekli da Srbija mora da uslaglasi svoju politiku sa EU kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju, kada smo tražili da srpski privrednici otvore fabrike na severu Kosova, da povećaju stipendije za ljude koji žele da studiraju tamo, da im omogućimo život na KiM, jer ako nemamo ljude na Kosovu nemamo o čemu da pričamo. Ne možemo da branimo Kosovo ako se izolujemo i nismo deo Evrope.“, zaključio je Stefanović.

***

BONUS VIDEO – Amerika ubrzava priču o ZSO, srpska skupština o Kosovu u četvrtak