Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

Portparol EU Peter Stano poručio je danas da je EU jasna u svojoj poruci da je deeskalacija ključna reč za trenutnu situaciju između Beograda i Prištine, ali i u oceni da su za spuštanje tenzija prvenstveno odgovorne dve strane.

Stano je na redovnoj konferencije EK za medije naglasio da će prvi pozitivan korak u rešavanju situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

”Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deeskalaciju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu”, kaže Stano.

Stano navodi da se pregovarači očekuju u Briselu, a da će dodatni detalji biti naknadno saopšteni.

”Umesto da reagujete jednostrano ili se angažujete u provokacijama, trebalo bi da iskoristite platformu dijaloga kako biste rešili sva otvorena pitanja. Dijalog nije propao jer verujemo da će na kraju biti moguće da se obe strane dogovore, a mi smo tu da im pomognemo u tome”, kazao je Stano

Dodao je da je EU na svim nivoima od početka „snažno angažovana“ u diplomastkim naporima za smirivanje situacije na KiM i to kako na terenu sa Beogradom i Prištinom, tako i sa međunarodnim partnerima.

Stano je potvrdio da se šef diplomatije EU Žosep Borelj juče ponovo telefonom čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare