Foto: Nova S

Milica Andrić Rakić iz NVO Nove društvene inicijative istakla je večeras da situacija na severu Kosova zaista nije prijatna i što duže traje veće su šanse da se desi nešto što nijedna strana ne želi, odnosno može da dovede do incidenta. Advokat Božo Prelević rekao je da ne veruje da su te tenzije izrežirane, ali da je nevolja što su i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u predizbornoj godini, a onaj ko izgubi u ovom ratu živaca ne verujem da će dobro proći i na izborima i to povećava tenzuju.

Upitana šta se tačno dešava na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i da li je ta situacija toliko dramatična, ona je rekla da to zavisi koga pitate, odnosno da za ljude koji su više informisani postoji apsolutno uverenje da trenutna situacija nije izrežirana i to u njih unosi zebnju i strah, jer onoga trenutka kada nemate dogovor dve strane o nekom namernom izazivanju tenzija može doći do eskalacije.

Andrić Rakić, koja je u emisiju „Utisak nedelje“ došla iz Severne Mitrovice, objasnila je da su na terenu specijalne jedince kosovske policije ROSU isprepletane sa građanima, što je dosta rizična situacija i što dosada nije bio slučaj.

Milica Andrić Rakić Foto: Nova S

„Ranije ste imali ROSU iza građana, iza barikada, a ovoga puta zato što su prvi stigli na teren oni se sada nalaze u sendviču, prolaze kroz građane i tu je zaista potreban  samo jedan ogorčeni građanin ili uplašen policajac ili diverzant sa strane pa da se napravi incident i da to ima ozbiljne posledice jer su ROSU teško naoružane i nikome tu nije prijatno“, ispričala je ona.

Komentarišući poruke evropskih i američkih zvaničnika da je potreban reakcija i Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, ona je rekla da je sve krenulo od Gabrijela Eskobara, novog Bajdenovog izaslanika za Zapadni Balkan, a koji je rekao da su specijalne jedinice tamo gde im nije mesto.

“Prvi put su Amerikanci bili tako grubi prema vlastima u Prištini, a zatim su usledile i druge poruke evropskih zvaničnika da prvo mora doći do povlačenja ROSU, a da bi se one povukle mora doći do sklanjanja barikada jer su barikade ispred njih. I tu je sad ključna razlika između onoga što je Tači radio 2011. i što Kurti radi sada“, naglasila je ona.

Na pitanje da li postoji indicija da se ROSU povuku, ona je rekla da imajući u vidu pojačane akcije srpske vojske uz administrativne prelaze, za koje „misli da su u propagandne svrhe da primoraju Kfor da pojača svoje prisustvo na severu Kosova,  Kfor može da zauzme pozicije ROSU ili mogu biti treća strana koja će da garantuje mir, a to onda znači poruku Srbiji „da se malo preigrala sa helikopretima“.

„Ja bih preferirala opciju gde poziciju ROSU preuzima Kfor jer bi to dovelo do povlačenja barikada“, iznela je svoj stav Andrić Rakić, dodajući da sumnja da bi do postavljanja barikada uopšte došlo da Kurti nije odlučio da pošalje ROSU u ponedeljak na sever Kosova.

Ona je dodala da Srbima na Kosovu nije išlo u prilog da se integrišu u koosvski sistem,  ali da nije bilo prinude iz Beograda ne bi ni bilo integracije.

Prema nejnim rečima, situacija danas je neuporedivo bolja i to zahvaljujući potezima Prištine, koja je odbila da formira ZSO i to im  je najveća greška koja će skupo da ih košta. Sa druge strane, oni to moraju da sprovedu ili će se to završiti drugim ustupcima Beogradu.

Prelević: Vučić i Kurti su u ratu živaca, ko izgubi, neće dobro proći na izborima

Advokat i član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević rekao je  da ne veruje da su tenzije koja se već nekoliko dana dešavaju na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje izrežirane, ali da je nevolja što su i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u predizbornoj godini, a onaj ko izgubi u ovom ratu živaca ne verujem da će dobro proći i na izborima i to povećava tenzuju.

„Kada vi dovedete do te tenzije da se specijalne snage Kosova nalaze između blokada s jedne, i oružanih snaga Srbije sa druge strane, tu se pokazuje sva besmislenost pokušaja da se na taj način nešto reši. Ovde se postavlja pitanje kako iz ovoga izaći, a da nema poraženih. Verujem da će ovde morati da radi evropska diplomatija. Niko neće želeti da iz ovoga da izađe poražen“, istakao je Božo Prelević gostujući u „Utisku nedelje“.

Božo Prelević Foto: Nova S

Podsećajući da je od 2000. do 2003. godine bio u organizacionom telu zadužen za ljudska prava i pravosuđe i da mu je poznato kako se dole to odigrava, on je rekao da se uvek postavlja pitanje da li ovo neka režija.

„Ja mislim da nije iako je u početku to ličilo. Ali da predsednika Vučića u nedelju zovu Borelj i Stoltenberg, to se obično ne dešava kad je režija u pitanju. Druga stvar, šta je ustvari uzrok i posledica ovoga? To su potpisani Briselski sporazumi u kojima je Srbija dala nešto što nije trebalo da, a zauzvrat im je obećana Zajednica srpskih opština sa nedefinisanim ovlašćenjima, oni sad pokušavaju na neki način i da ovim putem dođu do ZSO“, napominje Prelević.

On smatra da će međunarodna zajednica morati da probliži dve strane.

„Verujem da će predsednik Vučić pokušati da pokaže da je on deo svakog rešenja, da će tražiti ZSO predstavljajući SZO kao neki pandan Republici Srpskoj, iako nije ni blizu toga. Mislim da će u tom pravcu zveckanja oružja međunarodna zajednica pokušati da približi dve strane, jer ovo ne može dugo da traje“, istakao je on.

Osvrnuvši se na Vučićevu metaforu sa pomorandžama. Prelević je rekao da misli da on žonglira tim pomorandžama dok opterećuje ovu zemlju za dve milijarde evra.

„I svi gledaju te pomorandže, a ne vide da su za dve milijarde evra kraći. On hipnotiše, on sakriva istinu“, istakao je Prelević.

Upitan da li je sve ovo izborna kampanja Vučića i Kurtija, politikolog Vujo Ilića kaže da kako se Kurti obraća svojim biračima tako se obraća i Vučić i da kroz pokretanje afera oni konsoliduju svoju biračku bazu.

Vujo Ilić Foto: Nova S

„Što se više zaoštrava ta retorika to se pokazuje kako se brani nacionalni interes, odbrana od napada da se ugrožavaju interesi Srbije. Uvek možemo da vidimo kada kreću zaoštravanja sa naše strane, kada kreću velike priče o korupciji onda kreću otvaranja takvih tema koje služe narodu da pokažu da je ova patriotska vlast na ispravom putu“, smatra Ilić.

Vređanje drugih nacija danas Albanaca, sutra Hrvata vi pokušavate da dobije reakciju sa druge strane jer ova politika ne može da živi bez incidenata, nadovezao se Prelević.

„Prvo imate sukobe u BiH, pa ustoličenje Joanikija,, a sada kada je to prestalo imate blokadu na Kosovu. Taj presing koji se vrši nad građanima gde vi dokazujete da ste Srbin koji spasava Srbe od drugih, to je ‘modus operandi’ kako ova vlast funkcioniše od kada je došla 2012. do danas. Ili su to državni udari, ili će neko nekoga da ubije, neke tajne službe koje rade, njima trebaju ta objašnjenja. Pogledajte kaže Vučić – ja ne dam. Ko si ti da ti nećeš nešto da daš? Zar ne treba neka tela da sednu da odluče o tome? Vi morate te građane da vređate da oni odgovore na to, ne zanima ih šta će to da donese Srbima na Kosovu“, ukazao je Prelević.

BONUS VIDEO: DOBAR, LOŠ, ZAO: Vučić nije odbranio Kosovo, već ukinuo Srbiju na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare