Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa kancelarom Nemačke, Olafom Šolcem, s kojim će razgovarati o međunarodnoj poziciji Srbije u odnosu na konflikt Rusije i Ukrajine, o pregovorima s Prištinom i saradnji naše države sa zvaničnim Berlinom. Da današnji sastanak neće biti prijatan pokazuju i izjave šefa srpske države koji je priznaje “da ima tremu” i da očekuje kritike na račun srpske strane.

Iz Nemačke sad već otvoreno stižu poruke da Srbija mora da izabere – hoće li ostati na evropskom putu i uvesti sankcije Rusiji ili će biti kažnjena uskraćivanjem finansijske i političke podrške iz EU.

Pročitajte još...

Dan pred susret, predsednik Srbije je naglasio da „ima tremu“ pred put u Berlin i da se „plaši razgovora“ s novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, jer, kako je rekao, „ne očekuje da će razgovor biti lak“.

Šta je prethodilo sastanku sa Šolcem

Podsetimo, prvi čovek države je odložio je za Đurđevdan još jedno “istorijsko obraćanje naciji” tokom kog je trebalo da govori o međunarodnoj poziciji Srbije i eventualnim sankcijama Rusiji. Ako je verovati zvaničnom obrazloženju, obraćanje je odloženo zbog konsultacija sa vladom, ali imajući u vidu dosadašnju Vučićevu praksu, teško je poverovati da mu je mišljenje Ane Brnabić važno u donošenju odluke i da će pre biti da je odlaganje usledilo nakon poziva iz Berlina.

“Mnogi misle da situaciju u Ukrajini nadomeste velikim uspehom na Kosovu i Metohiji. Nemamo mi šta dobro da očekujemo od razgovora. Očekujem da saslušam kancelara Šolca, da čujem primedbe na ponašanje Srbije, da imam priliku da kažem stav Srbije i to je sve što očekujem. Dobro je što ćemo imati priliku da iskažemo šta mislimo. Nemam očekivanja, ali imam nadu da će nemački kancelar saslušati šta imamo da kažemo”, naveo je Vučić pre sastanka u Berlinu.

Poruka predsednika Nemačke 

Nakon nedavno održanih izbora, Vučiću je stigla čestitka od predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, koji je rekao da Nemačka podržava Srbiju i sve države Zapadnog Balkana kao pouzdan partner, kao i da će uvođenje sankcija Srbije Rusiji u narednom periodu biti od ključnog značaja.

„Raduje me što naše dve zemlje nastavljaju da grade i produbljuju medjusobne odnose u svim oblastima. Srbija je deo Evrope i deo evropske porodice. Na putu ka integraciji Srbije u EU možete računati na podršku Nemačke“, naveo je Štajnmajer u čestitki, preneo je Vučićev kabinet.

Razgovor sa šefom nemačke vlade dolazi nakon odluke nemačkog Bundestaga, koji je, krajem aprila, usvojio dokument pod nazivom “Odbrana mira i slobode u Evropi – sveobuhvatna podrška Ukrajini”, a u kom se indirektno poručuje Srbiji da mora da bira – sankcije Rusiji ili gubitak finanijske podrške.

U pomenutom dokumentu, koji je usvojen prethodne nedelje, Bundestag je pozvao Vladu Nemačke da unutar institucija EU predloži da se preispita pomoć iz pretpristupnih fondova za kandidate za članstvo u tu zajednicu koje izbegavaju da uvedu sankcije Rusiji. Imajući u vidu da je Srbija jedina zemlja kandidat koja nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, jasno je da se ova odreba odnosi na našu zemlju i da je zvanični Berlin spreman da preduzme određene korake kako bi – ili sankcionisao Beograd zbog odbijanja da uvede sankcije ili ga naterao da to učini.

Da zvanični Berlin planira da bude aktivniji na prostoru Zapadnog Balkana i da će se od Srbije zahtevati da prihvati spoljnopolitički kurs, koji je zauzela Evropska unija u odnosu na Rusiju, bilo je vidljivo već nakon martovske posete Analene Berbok, šefice nemačke diplomatije, koja svojim domaćinima u Beogradu jasno poručila da nema članstva u EU bez usklađivanja sa spoljnom politikom te zajednice.

Istu poruku poslala je mesec dana kasnije.

“Želela bih da poručim Srbiji, ako želite da postanete članica Evropske unije, što bi Srbija htela, ključno je da podržite i spoljnu politiku Evropske unije i odgovarajuće sankcije”, rekla je Berbok, koja je odredila i specijalnog izaslanika Berlina za Zapadni Balkan, Manuela Zaracina.

“Kao Savezna vlada, kreirali smo mesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država na veoma ciljan način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Đukić: Vučić ostaje na ruskoj strani

Uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, diplomata Srećko Đukić za Nova.rs kaže da ne veruje da će prvi čovek države prihvatiti predlog Berlina da uvede sankcije Rusiji.

Srećko Đukić Foto: N1

„Bez obzira su Nemci spremili, nisam uveren da će Vučić doneti tu odluku. On do sada nije pokazao spremnost za to i ja verujem da on ipak ostaje na ruskoj strani”, poručuje naš sagovornik.

Đukić smatra da Vučić “ima ekonomsku računicu i Rusije Zapada”, a da ga političke posledice (ne)uvođenja sankcija uopšte ne interesuju.

Da ga zanima da ta politička strana, on bi do sad Srbiju doveo pred vrata Evropske unije. On je jasno demonstrirao da ga politika ne zanima”, ističe Đukić.

Na pitanje da li to znači da Vučić na kraju neće uvesti sankcije, naš sagovornik odgovara:

“On pre toga mora da napravi ‘fantastičan spektakl’ u zemlji, ako uopšte reši da uvodi sankcije Rusiji. To će biti neviđen spektakl kakav nije bio ni na jednim njegovim izborima. Taj ‘spektakl’ bi podrazumevao njegove ‘fantastične’ žrtve, odricanja, neprospavane noći… U osnovi njegove politike je populizam i njega takvi trebaju da prihvate. Možda bi to i dobro došlo Vučiću, jer bi opet to iskoristio da pokaže koliko se žrtvuje i koliko je njemu teško i da nas, bez njega, ne bi bilo”, objašnjava Đukić.

Vučić pominje glad, njegovi mediji povlačenje investicija iz Nemačke

U medijima pod pokroviteljstvom vlasti neretko se pominje kako će Srbija, u slučaju da ne uvede sankcije Rusiji, ostati bez investicija iz Nemačke. Da ta informacija nije u tačna, ranije su istakli izvori “Nove” iz diplomatskih krugova:

“Srbiji se neće postavljati ultimatumi, ali će se njeni predstavnicima skrenuti pažnja na posledice neusklađivanja sa EU. Pohvalno je što se Srbija pridružila osudi ugrožavanja teritorijalnog suvereniteta Ukrajine, ali to je samo deo onoga što se očekuje od zemlje kandidata ovakvim situacijama”.

S druge strane, Vučić je, kao pripremu za uvođenje sankcija, naveo glad kao problem s kojim bi se građani mogli suočiti.

“Molim ljude kao Boga… Sve lične ambicije sam istrošio, ali molim ljude da razumeju da, ako budemo imali sankcije, nećemo imati šta da jedemo. Ne moramo da jedemo? Je l’ tako? Dobro nema problema. Ako ćemo tako da vodimo zemlju nema problema”, rekao je šef srpske države.

BONUS VIDEO: Vučić o tome kako će izgledati nova Vlada Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar