Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Skupštini Srbije otpočela je procedura izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Sudeći po izjavi premijerke Ane Brnabić, poslanici će zapravo odlučivati o amandmanima koje je već sačinilo Ministarstvo pravde, a na koje je stručna javnost imala brojne zamerke. Osim toga Vlada je izradom amandmana ušla u nadležnost Skupštine i time prekršila Ustav. Ukoliko već predložene i poznate promene budu usvojene, Skupština više neće birati sudije i tužioce, ali će kontrolu nad njihovim izborom obezbediti posredno.

Promena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe jedan je od ključnih uslova za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Iako se rad na tome razvlači već godinama, utisak je da je Vlada Srbije, nakon negativnih ocena iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta, odlučila da ceo proces ubrza.

Kako je rekla premijerka, ukoliko ne bude većeg protivljenja poslanika, do promene Ustava moglo bi da dođe već u ovom skupštinskom sazivu, što znači da bi to trebalo da se dogodi do početka aprila 2022. godine, za kada se planiraju vanredni parlamentarni izbori. Ona je navela da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane.

Sa druge strane, struka je upozoravala da je Vlada protivustavno izradila amandmane i ušla u nadležnost Narodne skupštine.

Iako je pozitivno to što je vlast konačno odlučila da menja Ustav, što je prema Akcionom planu za poglavlje 23 trebalo da bude učinjeno još krajem 2017, problem je što je stručna javnost nezadovoljna sačinjenim amandmanima i što oni neće smanjiti uticaj politike na pravosuđe.

Suština predloženih izmena je da Skupština Srbije bude izuzeta iz izbora sudija i tužioca i da ih biraju nezavisna tela , Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST) koje se sada zove Državno veće tužilaca.

Problem je što nezavisnost VSS i VST tako neće biti ostvarena, jer će bar polovinu članova “pravnih stručnjaka” činiti oni koje bira Skupština.

Kako su ranije pojasnili za naš portal predstavnici struke, ukoliko budu usvojeni pripremljeni ustavni amandmani, predsednike sudova birao bi Visoki savet sudstva. Problem je što bi VSS činilo svega pet sudija od ukupno 10 članova, a “nesudijske” članove, odnosno pravne stručnjake, birala bi Skuština. Ove promene mogle bi da dovedu i do blokada VSS, jer ukoliko u roku od dva meseca to telo ne bude mogao da donese neku odluku, onda se ono raspušta. To vrlo lako može da se dogodi, budući da je broj članova paran.

Sa druge strane, u Visokom savetu tužilaca – tužioci će biti manjina. Prema pripremljenim amandmanima, njih bi bilo svega četvoro, dok će, kako je pisao Insajder, u tom telu sedeti i četiri istaknuta pravnika, koje bira Narodna Skupština, kao i Vrhovni tužilac kojeg takođe bira Skupština i ministar pravde.

Ovo telo će odluke donositi glasovima najmanje šest članova, što praktično znači da tužioci koje su birale kolege i nisu ni potrebni za donošenje odluka u ovom veću.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić ranije je za portal Nova.rs rekla da se na nezavisnost pravnih stručnjaka, koji će činiti dobar deo VSS i VST, ne može računati.
“Traži se da imaju 10 godina straža na pravnim poslovima, na bilo kojim pravnim poslovima. To može da bude bilo koji advokat, zaposleni pravnik u nekoj firmi… i kažu da treba da uživa visoki ugled. To ne mora da budu član SNS, ali svakako u ovoj skupštini neće biti izabran neko ko se protiv njihovoj politici“, kaže Vodinelić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar