Ivica Dačić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ako bude vanrednih parlamentarnih izbora, Skupština će biti raspuštena, a nemoguće je da raspuštena Skupština proglasi Ustav, što znači da bi referendum o izmenama Ustava morao da bude sproveden pre izbora, rekao je danas predsednik Skupštine Ivica Dačić, po završetku sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Objašnjavajući proceduru izmene Ustava, Dačić je rekao da se ona završava proglašenjem Ustava u Skupštini, i to dan posle proglašenja rezultata referenduma.

„Ako se referendum održava u vreme kada su izbori, u tom momentu je Skupština raspuštena, što znači da je nemoguće da proglasi Ustav, što opet znači da ustavne promene moraju da se završe pre raspuštanja Skupštine“, naglasio je Dačić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, nadovezujući se na Dačićevu izjavu, da se nada da je moguće uraditi taj posao u ovom sazivu parlamenta, ali da to zavisi od društvenog konsenzusa.

„Mislim da je izuzetno važno da i pored toga što smo imali široku javnu raspravu, pa i dodatnu javnu raspravu koju najavljuje Odbor, i pored toga što imamo saglasnost Venecijanske komisije na Vladin predlog ustavnih amandmana, mislim da je zaista važno da izmene Ustava budu korak u pravom smeru, ka nezavisnom, efikasnom i odgovornom pravosuđu“, rekla je premijerka.

Pročitajte još...

Istakla je da sada sve zavisi od toga da li će, u okviru javne rasprave koju vodi Skupština, značajno menjati predlog ustavnih amandmana.

„Ako se značajno menjaju, procedura jesta takva da moramo ponovo na Venecijansku komisiju da dobijemo saglasnost, a ako se ne menjaju, onda to nije potrebno. Nadam se da će to moći da se uradi u sazivu ove Skupštine, ali kvalitet je važniji od brzine“, poručila je Brnabić.

Sednici Odbora, na kojoj je bilo reči o ustavnim promenama, pristustvovale su, osim premijerke i predsednika Skupštine, i ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram