Foto:preuzeto sa twitter/USEmbassySerbia

Novi zamenik ambasadora SAD Džon Ginkl održao je juče prve sastanke sa predstavnicima vlasti i opozicije u Srbiji. Kad je reč o prvom brifingu sa vodećim opozicionim strankama teme su bile način na koji se naša zemlja bori sa pandemijom, izborni uslovi, stanje demokratije...

Razgovori nisu bili tajni. Ambasada SAD je o tome javnost obavestila preko društvenih mreža.

„Kao deo procesa upoznavanja sa Srbijom, naš novi zamenik ambasadora Džon Ginkl imao je sastanke sa državnim zvaničnicima i ljudima iz svih oblasti društvenog života u Srbiji“, objavljeno je na Tviter nalogu američke ambasade.

Sudeći prema objavljenim fotografijama, predstavnik vlasti bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, dok su među predstavnicima opozicije bili potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović, predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović…

Kako Nova.rs saznaje sastanak sa opozicijom trajao je dva i po sata, a na njemu su glavnu reč imali predstavnici opozicije.

Povod za sastanak je bio to što nova američka administracija želi da se upozna sa svim političkim akterima u Srbiji. Teme su bile brojne. Predstavnike ambasade je zanimalo kako opozicija vidi način na koji se Srbija bori sa pandemijom, kakav je stav po pitanju nivoa demokratije, ali i izbornih uslova u Srbiji, da li dogovor između predstavnika vlasti i dela opozicije oko poboljšanja izbornih uslova zaista može nešto da promeni…

Kako dalje saznajemo, opozicija je iznela stavove da je borba protiv epidemije podređena isključivo rejtingu vlasti, da izborni uslovi ne postoje, a da su predviđene promene samo kozmetičke.

„Na sastanku je iznet stav da su mere protiv epidemije korona virusa koje je vlast u Srbiji preduzela uglavnom zakasnela, a i da se takve ne primenjuju, te da se cela priča svela samo na to koliko će se izvesne odluke negativno odraziti na rejting SNS i Aleksandra Vučića, dok su ljudski životi manje važni. Rečeno je i da je vrlo problematičan i netransparentan način nabavke respiratora, te da se ni danas ne zna kako i po kojim cenama ih je Srbija nabavljala. Kad je reč o izbornim uslovima, predstavnicima američke amabasade rečeno je da oni praktično ne postoje, da građani nemaju mogućnosti da čuju glas opozicije preko medija, pogotovu u unutrašnjosti, te da se mora puno raditi na oslobađanju medija“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Kad su izbori i izborni uslovi u pitanju, opozicija je ocenila da oni ne postoje, da je dogovor između vlasti i dela opozicije samo kozmetički i da ništa ne menja. Tražili su i da na narednim izborima misija OEBS u Srbiji bude u punom kapacitetu. Posebno je skrenuta pažnja na veze vlasti sa organizovanim kriminalom i stepenom korupcije u Srbiji“.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić za Nova.rs kaže da je razgovor protekao u dobrom tonu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Imali smo prijatan  sastanak sa novom administracijom američke ambasade u Beogradu. Otvoreno smo razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji. Ponovili smo naše stavove koji su već dobro poznati i međunarodnoj i domaćoj javnosti da smo veoma zabrinuti za budućnost Srbije, jer je Srbija država gde nema vladavine prava, gde je rad institucija blokiran, gde nema nezavisnog sudstva niti slobodnih medija. Da bi jedno društvo bilo prosperitetno i uspešno se razvijalo, ono mora bi demokratski uređeno, a ne autokratski kakav je to slučaj danas sa Srbijom. DS je i dalje posvećena istom cilju, a to je članstvo Srbije u EU i čvrsta saradnja sa razvijenim zapadnim zemljama. Verujemo da ćemo se zajedno sa našim partnerima iz opozicije izboriti za modernu i demokratsku Srbiju u kojoj će se živeti slobodno i dostojanstveno“, rekla je Rakić.

Lider PSG Pavle Grbović kaže da nije bilo ni reči o temama kao što su Kosovo i Rio Tinto.

Pavle Grbović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
„Razgovarali smo o aktuelnim političkim temama, a fokus je pre svega bio na nedostacima u oblasti izbornih uslova kao i o budućim planovima opozicije u pogledu predstojećih izbora. Nije bilo reči o kapitalnim temama poput Kosova i Rio Tinta. Reč je o uobičajenim diplomatskim aktivnostima i smatram da je veoma važno da opozicija ima redovnu komunikaciju sa predstavnicima SAD“, rekao je Grbović za Nova.rs.

 

Dobrica Veselinović iz Pokreta Ne davimo Beograd kaže da je poseban fokus bio na brojnim napadima na predstavnike opozicionih pokreta, nezavisnih medija i organizacija civilnog društva koje dolaze od strane Srpske napredne stranke, ali i na korupciju i nesposobnost državnih organa i lokalne samouprave da reše izazove sa kojima se naša zemlja suočava u 21. veku, kao što su klimatske promene, energetska tranzicija i saradnja u regionu.

„Pokret Ne davimo Beograd nastaviće da se bori protiv projekata koji ugrožavaju javni interes i degradiraju prirodna dobra i životnu sredinu, i o tome će obaveštavati međunarodnu javnost“, rekao je Veselinović.

BONUS VIDEO: Istraživanje Demostata: Opozicija ima šanse u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare