Dzo Bajden i Aleksandar Vucic
Džo Bajden i Aleksandar Vučić Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Sedmorica kongresmena SAD uputili su pismo predsedniku države Džozefu Bajdenu sa zahtevom da se ta država aktivnije angažuje u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora. U pismu se, između ostalog, navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić produbio korupciju, da je vlast omogućila ogroman profit televiziji Pink i da su poslovi državnog Telekoma obavijeni velom tajni.

U pismu kongresmena upućeno prvom čoveku najmoćnije sile na svetu, navodi da se da su duboko zabrinuti zbog političke i humanitarne situacije u Srbiji.

Pročitajte još...

Kongresmeni podsećaju da je Bajden tokom posete Srbiji, u avgustu 2016. godine, kao potpredsednik SAD, poručio da je u interesu te zemlje prosperitet Srbije.

“Stoga ohrabrujemo vašu administraciju da se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem angažujete u borbi protiv korupcije i da se se suzbiju napadi na slobodne medije. Oba pitanja su ključna za Srbiju i za njene težnje da postane deo Evropske unije”, navodi se.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmisli o upotrebi izvršne naredbe 14033, koja podrazumeva “Blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD za osobe koje utiču da destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu“.

“Smatramo da bi to bilo korisno, jer biste time podstakli transparentniju i odgovorniju vladu Srbije, koja poštuje demokratiju, ljudska i vladavinu prava”, naglašavaju kongresmeni.

Američki političari podsećaju Bajdena da sloboda medija ne samo ključna američka vrednost, sadržana u Ustavu, već da je ona važna i za spoljnu politiku SAD, jednako koliko i za suprotstavljanje autoritarnim vlastima širom sveta.

Oni su podsetili Bajdena da je na kraju svoje posete Beogradu izjavio da su “nacije jače kad se čuju različiti glasovi.

Kongres SAD Amerika dokument
Foto:Privatna arhiva

Kongres SAD Amerika dokument

Foto:Privatna arhiva“Nažalost, sloboda medija je dostigla novu najnižu tačku u Srbiji. Reporteri bez granica su istakli da je Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji najčešće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Takođe je jasno da provladini mediji razvijaju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vlašću u Srbiji. Kao jedan eklatantan primer je RTV Pink, najveći privatni emiter u Srbiji, koji je dobio najmanje 7 miliona evra državnih kredita između 2014. i 2016. godine. Sledeće godine, kada se predsednik Vučić kandidovao za predsednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbedila znatno više vremena, nego svim ostalim kandidatima zajedno. Čak su i poslovi mreže Telekom u većinskom državnom vlasništvu obavijeni velom tajne”, poručuju kongresmeni.

Pismo kongresmena ranije je objavio i portal Vijesti.

Oni upozoravaju da sporazumi i aranžmani između medija i vlade u Srbiji štete demokratiji, da se ućutkavaju kritičari i osnažuju korumpirani pojedinci.

“Podstičemo vašu administraciju da sarađuje sa predsednikom Vučićem i drugima kako bi omogućili svim medijima da napreduju i izveštavaju o vestima na pravičan o nepristrasan način”, navodi se.

“Iskoreniti korupciju koju je Vučić produbio”

Kongresmeni apeluju na Bajdena da njegova administracija nastavi sa zahtevima prema Srbija kad je u pitanju iskorenjivanje korupcije.

“Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije. Drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Na nesreću po narod Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize sa koronavirusom koju je koristio kao izgovor za trošenje državnog novca i nabavku respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je ceo svet tražio respiratore, Srbija dolazila do njih ‘polulegalno’.

Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Oni su izrazili uverenje da bi administracija SAD morala brzo da preduzme mere kako bi suzbila korupcija i dalji napadi na slobodu medija.

“Srbija planira da organizuje predsedničke i parlamentarne izbore sledećeg proleća. Od vaše administracije tražimo da od Srbije zahteva da odgovorno pristupi najvišim standardima slobodnih i fer izbora i da se to odnosi i na period kampanje uoči izbora i samo prebrojavanje glasova. Tokom vaše posete Beogradu 2016. godine, govorili ste o budućnosti Srbije i srpskog naroda sa mnogo nade. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da je neophodna dalja diplomatska akcija SAD i naših evropskih saveznika i partnera u Srbiji”, između ostalog, stoji u pismu koje su kongresmeni uputili predsedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo su potpisali kongresmeni: Radža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid Sislin, Jan Šakovski, Džejms Mekgavern, Džim Kosta, Majk Gigli

BONUS VIDEO: Vučić obišao Željka Mitrovića na Međunarodnom sajmu naoružanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare