Foto: Ambasada SAD, Kongres SAD

Krajem oktobra pred Kongresom SAD održano je saslušanje Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan. Kongresmeni su naročito interesovanje, kad je u pitanju Srbiji, pokazali u delu koji se odnosi na stanje medija i demokratije, ali i o pregovorima sa Prištinom.

Sedmoro američkih kongresmena uputilo je pismo predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kom su optužili šefa srpske države Aleksandra Vučića za produbljivanje korupcije, gušenje slobode štampe i zloupotrebu medija sa nacionalnim frekvencijama. Među potpisnicima pisma, našli su se Dejvid Sislin i Džo Kosta, koji su ranije na sednici Kongresa o situaciji u našoj zemlji diskutovali sa Gabrijelom Eskobarom.

Dejvid Sislin Foto: EPA-EFE/Graeme Jennings

Kongresmen Dejvid Sislin konstatovao da je u Srbiji primećen ozbiljan pad u slobodi medija, te da su to konstatovale domaće, regionalne i međunarodne nevladine organizacije. On je izneo podatak da su tabloidi naklonjeni vlastima u Srbiji odvali privatne podatke o novinara koji izveštavaju o korupciji i orgnaizovanom kriminalu. On je upitao Eskobara na koji način SAD mogu da pomognu u jačanju slobode medija u regionu, kao i koji nadzor pruža EU pri praćenju stanja u medijima u zemljama koje su kandidati za članstvo.

Izvor: Kongres SAD

Njegov kolega, Džim Kosta takođe je postavio pitanje Eskobaro o stanju medija u Srbiji i izborima.

“Postoje izveštaji o pogoršanju situacije, kad su u pitanju slobodni izbori u nekim delovima Balkana, uključujući i Srbiju. Dok čekamo parlamentarne i predsedničke izbore sledećeg proleća, zanima nas u kojoj meri je administracija SAD angažovana u ostvarivanju uslova za slobode i fer izbore? Kako možemo, u saradnji sa našim partnerima iz EU, da obezbedimo sigurnost izbora u regionu”, upitao je Kosta Eskobara.

O Kosovu i tenzijama – zašto Stefanović obilazi vojsku sa ruskim ambasadorom

Kosta se tokom saslušanja Eskobara osvrnuo i dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je u on u najvećoj meri zaustavljen, pa ga je zanimalo na koji način Bajdenova administracija namerava da podrži EU u ovom dijalogu.

Džim Kosta Foto: EPA/ALI ABBAS

Slična pitanja imao je Sislin. Kongresmen je rekao da su tenzije između Srbije i Kosova i dalje izazov za region, te da one neće nestati bez zajedničkog napora regionalnih sila na positzanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

Sislina je zanimalo kakva je uloga Rusije u zaoštravanju tenzija između Beograda i Prištine.

“Ruski ambasador viđen je sa srpskim ministrom odbrane (Nebojša Stefanović prim. aut.) u vojnoj kasarni, koja se nalazi u blizini prelaza, tokom nedavnih nemira zbog registarskih tablica”, naveo je Sisilin, uz pitanje kakve koristi Rusija ima od toga.

Izvor: Kongres SAD

Eskobar je na saslušanju rekao da bi Beograd i Priština trebalo da nastave sa dijalogom u cilju normalizacije odnosa.

Pročitajte još...

“Dijalog je ona forma kroz koji se može naći rešenje. Podržavamo snažno napore Lajčaka da pokrene dijalog, iz naše perspektive tu smo da pomognemo da se dve strane pridržavaju postignutih sporazuma. U međuvremenu, iako nismo deo dijaloga, i dalje radimo vrlo blisko sa Lajčakom da učinimo da obe strane budu fleksibilne i pragmatične, usmerene ka rešenju“, istakao je Eskobar.

Istovremeno, on je pozdravio učešće Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim misijama, ukazujući na njenu dobru saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

„Naši odnosi sa Srbijom se popravljaju na račun Rusije“, naglasio je on.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i Bajednov čovek za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, našao se pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, gde se diskutovalo angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu. Kako je preneo Glas Amerike (VOA), taj pododbor broji dvadeset članova, od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

BONUS VIDEO: Eskobarova pravila za region

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare