Foto:Nova.rs; EPA-EFE GEORGI LICOVSKI; Tanjug / AP Photo/Darko Bandic; Costfoto / ddp USA / Profimedia;

Da se ne lažemo: da je u Srbiji u prethodnih makar 48 sati eksplodirala ona fiktivna Grčićeva nuklearka na Dunavu kod Smedereva jedva da biste primetili. U Srbiji i danas postoji samo jedna vest - protereivanje Novaka Đokovića.

Nema veze, Nova.rs je napravila kratki „dajdžest“ najvažnijih priča koje ste propustili – samo od jutros.

Vlast je dobila referendum, ali je „izgubila“ Beograd, Niš, Novi Sad…

Prema prvim preliminarnim rezultatima juče održanog referenduma za promenu Ustava u delu pravosuđa izjasnilo se 45,98 odsto građana Niša, a protiv 53,28 odsto, pokazuju podaci podkomisije RIK-a u tom gradu. Prema podacima podkomisije RIK-a, u Nišu je glasalo 26,02 odsto građana upisanih u birački spisak, odnosno od upisanih 231.192 birača glasalo je njih 60.161.

I u Beogradu je većina izašlih građana na referendum rekla „ne“ ustavnim promenama – njih 54 odsto. Za „da“ je glasalo 45 odsto izašlih. Na nivou Srbije je za „da“ glasalo 60,48 odsto, dok je za „ne“ bilo 39,52 odsto izašlih građana.

Nezvanično, slična je situacija i u Novom Sadu.

Kina se opet zaključala i potencijalno „oborila“ svetsku ekonomiju

Omikron mutacija koronavirusa u kratkom periodu uspela je da parališe veći deo sveta, koji se več pripremio za popuštanje mera i povratak u relativno normalan život. Usled širenja ove mutacije, Kina je pribegla drastičnoj strategiji – zaključavanja tri grada u kojima živi na desetine miliona stanovnika. Ova odluka imaće posledice ne samo za Kinu i njene stanvnike, već i brojne svetske kompanije, koje se pripremaju za još jedan krug potencijalno velikih poremećaja u lancu snabdevanja, jer Kina – zemlja u kojoj se nalazi oko trećina globalne proizvodnje, nameće sveobuhvatne mere zaključavanja u pokušaju da obuzda širenje omikrona.

Američki izaslanik je „prozvao“ „Pink“, „Hepi“ i ostale

Privatni mediji u Srbiji beoma su naklonjeni vladi i to nije mišljenje već činjenica, rekao je u intervju za „Glas Amerike“ Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region.

Kako prenosi N1, Eskobar ističe da su jasno stavili do znanja vlastima u Srbiji da opozicija treba da ima sva prava da slobodno učestvuje na izborima.

„Takođe smo jasno saopštili opoziciji da ne podržavamo bojkot. Ne verujemo da su bojkoti efikasno političko sredstvo. Ljudi bi trebalo da budu u mogućnosti da biraju između raznih opcija i iz raznih razloga za lidere svoje zemlje i zato opozicija ne treba da bojkotuje. A istovremeno vlada treba da stvori sve neophodne uslove za slobodne i poštene izbore. I u tom pogledu, mi takođe veoma blisko sarađujemo sa našim evropskim partnerima i sa OEBS-om“, kaže on.

Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto:Tanjug/AP Photo

Dr Šekler je najavio kraj korone (najverovatnije)

„Velike su šanse da je ovo kraj korone. Omikron je verovatno korak u dobrom smeru“, kaže u razgovoru za Novu virusolog dr Milanko Šekler.

Naš sagovornik smatra da je strah koji je eskalirao sa pojavom omikrona bio preteran.

„Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, smatra Šekler. Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, nastavlja sa optimizmom dr Šekler. Prema njegovim rečima, hospitalizacija obolelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

Saznali smo ko je u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu

NIN-ov žiri u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik) na sednici održanoj 15. januara 2022. od sedamnaest naslova iz užeg izbora odabrao je šest romana za finale.

Milena Marković, intervju
Milena Marković Foto: Zoran Lončarević

Ilija Đurović: „Sampas“ (Treći trg/Srebrno drvo)

Elvedin Nezirović: „Ono o čemu se ne može govoriti“ (Laguna)

Milena Marković: „Deca“ (LOM)

Vladimir Kopicl: „Španska čizma“ (Laguna)

Srđan V. Tešin: „Mokrinske hronike“ (Arhipelag)

David Albahari: „Pogovor“ (Čarobna knjiga)

BONUS VIDEO: Izjave navijača na dočeku Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare