Iako je bilo najava da će se međunarodnom istragom decembarskih izbora u Srbiji baviti ne jedna, već dve komisije, po svemu sudeći od toga nema ništa. Malo zbog toga što, prema rečima sagovornika Nove, veliku istragu blokira EPP, sestrinska stranka SNS u Evropskom parlamentu, malo zato što postoji stav da je Izveštaj ODIHR rekao sve što je potrebno. Umesto istrage, pritisak na vlasti u Srbiji da ispoštuju preporuke ODIHR i poboljšaju izborne uslove će se sprovoditi na drugačiji način.

Rezolucija Evropskog parlamenta doneta je 7. februara, a njom je upućen zahtev Evropskoj komisiji da oformi misiju koja će istražiti decembarske izbore u Srbiji. Zatim su predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” putovali u Brisel na sastanak sa predstavnicima EK. Uoči puta potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je rekao da se u tom trenutku prema njegovim informacijama razmatrala mogućnost formiranja dve misije – Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

U međuvremenu je objavljen Izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je najavio da ćemo imati nove izbore u Beogradu, grupa koju je osnovala Vlada Srbije navodno radi na primeni preporuka ODIHR, a istragu više niko ne spominje.

Evroparlamentarci koji su učestvovali u posmatračkoj misiji izbora u decembru, ne odgovaraju na pitanja Nove šta se desilo sa velikim najavama o međunarodnoj istrazi, pa su u ovom trenutku sve prilike da se tako nešto neće neće ni desiti.

Stav Evrope je da se Rezolucijom EP i Izveštajem ODIHR reklo sve o načinu na koji su sprovedeni decembarski izbori u Srbiji.

Oni nisu kaznena ekspedicija

To delom potvrđuje i lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Neka vrsta međunarodne istrage je već sprovođena i taj proces utvrđivanja nepravilnosti je rezultirao vrlo jasnim i oštrim izveštajem ODIHR-a. Mi i dalje insistiramo na aktivnom učešću evropskih zvaničnika u sprovođenju preporuka iz tog izveštaja, ali moramo da budemo svesni toga da ni ODIHR ni institucije EU nisu kaznena ekspedicija koja silom uteruje demokratiju, već da je za njihov angažman neophodno da postoji i volja režima da nešto zaista menja. Tu je ključ problema”, kaže Grbović i dalje navodi:

“Mi ćemo nastaviti da insistirano na aktivnom učešću predstavnika EU, ali pre svega na učešću opozicije i civilnog sektora u radnom telu koje treba da pripremi izbore”.

PROČITAJTE JOŠ:

Slična je poruka i Borka Stefanovića.

Borko Stefanović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Opozicija nastavlja angažman preko međunarodne zajednice na svim poljima, s ciljem utvrđivanja stepena krađe na izborima i zaustavljanju režima koji želi da Srbiju izoluje, kako bi nesmetano mogli da se bave pljačkom”, navodi Stefanović za Novu.

Pritisak postoji i nastaviće se

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković kaže da uprkos tome što međunarodna istraga neće biti sprovedena u jednoj širokoj formi, kako je očekivano, pritisak međunarodne zajednice neće prestati.

Biljana Stojković Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Imamo informacije da u Evropskom parlametu EPP blokira veliku istragu, međutim, pritisak će se dešavati. Mi iz stranke Zajedno smo bili prošle sedmice u Beču, u austrijskom parlamentu. Razgovarali smo sa svima, od zeleno-levih do konzervativaca. Razgovarali smo i sa Rajnholdom Lopatkom, ali i austrijskom ministarkom pravde Almom Zadić koja je juče bila u Srbiji”, kaže Stojković.

Na tim sastancima, kako dalje navodi, rečeno im je da će međunarodna zajednica nadgledati i izbore, ali i primenu preporuka ODIHR.

“Dakle, pritisak postoji i nastaviće se. Dobili smo takva uveravanja iz Austrije, ali i iz Nemačke, a imaćemo slične sastanke i u Poljskoj. Oni će slati svoje posmatrače za izbore, nadgledaće primenu preporuka ODIHR. Svakako neće biti ostavljeno ovako kako je Vučić zamislio”, zaključuje Stojković.

To kaže i Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Radomir Lazović Konferencija opozije Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ja očekujem da će predstavnici Evropskog parlamenta posetiti uskoro Srbiju, kako bismo zajedmo radili na tome da vlast ne sme da preskoči ispunjavanje preporuka OEBS/ODIHR-a za unapređenje izbornih uslova. Takođe, mogu da potvrdim i da je veliko interesovanje zemalja članica Evropske unije i da se osuda izborne prevare Aleksandra Vučića oseća širom Evrope. Juče smo razgovarali sa Almom Zadić, ministarkom pravde vlade Austrije koju smo detaljno informisali i o izbornoj prevari i o zahtevima opozicije za rešavanje ove krize. Ja sam nedavno bio u višednevnoj poseti Berlinu gde sam razgovarao sa predstavnicima Zelenih i socijaldemokrata u Bundestagu, kao i sa predstavnicima ministarstva inostranih poslova Nemačke vlade, a očekujem da ćemo se uskoro obratiti i u Bundestagu što vam dovoljno govori o tome da niko nije zaboravio šta se desilo na prethodnim izborima i da se sledeći izbori ne mogu desiti uz slične malverzacije“, navodi Lazović i zaključuje:

„Opozicija ima veliku podršku za zahteve da se pre svega sredi birački spisak, da se zaustavi zloupotreba medija, da se izbori u Beogradu i lokalni održe u istom danu i ispune svi drugi zahtevi koje smo predstavili javnosti. Podsećam da smo uputili zahtev vlastima za pregovore kako da se ispune zahtevi opozicije za izlazak iz krize nastale krađom izbora i da do danas nema nikakvog odgovora. Ako Ana Brnabić i Vučić misle da mogu da se prave kako se ništa nije desilo, varaju se. Izborni uslovi se moraju ispuniti pre narednih izbora“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare