Foto: Ministarstvo odbrane

Mesec se još uvek nije završio, a bivšem ministru odbrane, od juče zvanično novom ministru unutrašnjih poslova, Aleksandru Vulinu je uručeno još čak 10 plaketa, dve makete, dva kolaža fotografija, dva rama sa grbovima jedinica, bajonet i još, kako navodi PR služba, “prigodan poklon”, piše slobodnarec.eu.

Izvor: slobodnarec.eu

Da je Vulinu još nešto uručeno, ažurno je obaveštavala PR služba ministarstva, preko zvaničnog sajta, a mediji masovno prenosili. Oni naklonjeni vlasti često su zbog nove Vulinove plakete stavljali u zapećak bitniji događaj, dok su mnogi obrađivali sam fenomen dodeljivanja ovih plaketa i kreiranje imidža ministra kao nekog kome se svi u sistemu odbrane zahvaljuju i dive.

Upravo su zloupotreba PR službe i sajta Ministarstva odbrane, uz stalno obaveštavanje o novim plaketama, obeležili period njegovog vođenja ovog resora, kažu sagovornici slobodnarec.eu. Predsednik reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i vojni analitičar Aleksandar Radić složili su se da je hiperpodukcija plaketa poslednjih mesec dana bila deo “opraštanja” od ministra, a to dokazuje i novi sastav Vlade – ministar odbrane je sada Nebojša Stefanović.

Lična promocija o trošku građana i radikalna zloupotreba PR službe

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića,razgovor o fenomenu uručivanja plaketa i ažurnom izveštavanju na sajtu Ministarstva odbrane o aktivnostima bivšeg ministra je samo grebanje po površini, a zanemaruju se bitnije stvari:

Događaji postoje da bi se Vulin na njima pojavio, Vojska je pretvorena u servis za njegov ego, čitavu je podredio sebi i tretirao kao privatno vlasništvo – započinje Radić.
Kako kaže, pre nekoliko dana je prvi put u Srbiji izvršeno gađanje bespilotnom letilicom, što će u budućnosti biti istorijski datum za Srbiju, s obzirom na to da vojna tehnologija ide sve više ka vojnim sredstvima bez posade koja se daljinski kontrolišu. Prema rečima sagovornika, na sajtu Ministarstva odbrane akcenat nije bio na bespilotnoj letelici, već na tome da je Vulin prisustvovao.

Radić ističe da je mandat bivšeg ministra odbrane obeležila “drastična, radikalna zloupotreba PR službe i sajta Ministarstva”, kao i su mnoge informacije zapravo dezinformacije. Kao primer navodeći sudelovanje ministra u maršu i vest o tome, ali javnost ne zna da li je “prešao marš od tače A do tačke B do kraja” već se vidi samo ono što je “ispozirao”.

Služba za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane je pretvorena u privatni servis za jednog čoveka – kaže Radić.

Dodaje da je intelektualno – medijski deo Vojske Srbije ceo zloupotrebljen, i da svi materijali na zvaničnom sajtu predstavljaju njegovu ličnu promociju. “Potom njegov portal vulin.rs prenosi sve to i on je stvorio propagandni mehanizam u kojem mi, građani, dajemo plate ljudima da to rade” – komentariše sagovornik slobodnarec.eu.

Objašnjava da je hiperprodukcija “plaketa, maketa i svega ostalog što mu daju” u oktobru zapravo opraštanje uz finalni obilazak vojske, kao i da u vosjci, koja je uvek imala “sklonost ka pravljenju poze za šefove”, posle Vulina ostaje “razvijena poltronizacija”.

Suveniri predstavljeni kao nešto posebno

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić za portal Slobodna reč kaže da su sve te plakete zapravo suveniri, i pitanje su “pristojnosti ljudi iz vojske”, znak su pažnje upućen nekom ko je obavljao funkciju ministra – “kakav god da je bio”, nemaju poseban značaj niti “ocenjuju vrednost njegovog rada”.

Ističe da se uručivanje tih suvenira ministru odbrane uvek dešavalo, ali da nijednom “nije padalo na pamet da to javno objavljuje i da se time hvali”.

Kao što je objavio da ga je odlikovao Šojgu, zbog učešća na paradi, a zapravo su svi koji su učestvovali dobili tu istu medalju, što se može videti na snimcima i fotografijama.

Vojni sindikat Srbije, koji tvrdi da ima više od 7.200 članova i da je jedini reprezentativni sindikat u oružanim snagama, kao reakciju na sva odlikovanja i plakete ministra o kojima je saopštavalo Ministarstvo odbrane, početkom avgusta ove godine je Vulinu dodelilo i Crnu plaketu nepoželjnog poslodavca, a iz sindikata su naveli da je to “jedino priznanje koje je ministar zaslužio”.

“To se radi isključivo u političke svrhe i radi podizanja ličnog rejtinga Vulina. urušava se dostojanstvo vojničke profesije i časti koju smo dužni da branimo” – naveo je sindikat u saopštenju.

Sagovornik slobodnarec.eu dodaje da je Vulin jedini koji je obavljao zakonsku funkciju poslodavca, a da je tokom mandata otpustio predsednika i generalnog sekretara “jedinog reprezentativnog sindikata koji ima Vojska Srbije. Kako kaže, gušio je sindikalno delovanje, oduzeo reprezentativnost na nezakonit način i obračunavao se sa sindikatom umesto da je sa njima vodio socijalni dijalog i pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora za bolji položaj pripadnika vojske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar