Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Sloga sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije izrazila je zabrinutost povećanim brojem samoubistava pripadnika vojske i navode da se ovim problemom nije bavio ni odlazeći ministar Aleksandar Vulin.

„Zabrinjava činjenica da se povećanim brojem samoubistava pripadnika vojske nije bavio ni odlazeći ministar Vulin koji nije propuštao priliku da pohvali sebe i vrhovnog komandanta za unapređenje vojske, ali se ovim pitanjem ne bavi na pravi način ni načelnik generalštaba, a ni mnogi komandanti.

Činjenica je da su se u poslednjih mesec dana dogodila tri samoubistva i jedan pokušaj samoubistva i da ta činjenica zabrinjava nas kao sindikat ali bi trebalo i ministra odbrane. Nadamo se da će bar novi ministar odbrane imati želju da sa sindikatima razgovara na ovu temu i mnoge druge koje muče pripadnike vojske. Formacijom vojske psiholozi koji trebaju prvi da se bave problemima pripadnika vojske su stavljeni pod komandu komandanata koji zarad lične karijere friziraju pravo stanje u jedinicama a vrlo često progone one koji prijave mobing, a psiholozi takva lica razmatraju na preventivno mentalno higijenskom timu i gotovo uvek preporuče da mobingovano lice završi u prekomandi.

Nekoliko puta do sada smo upozoravali da je odliv kadra nenadoknadiv a dokaz za to je da je taj podatak ministar Vulin proglasio vojnom ili državnom tajnom. Ukazivali smo i na činjenicu da je plata profesionalnog vojnika jednaka plati radnika na trafici a da su pripadnici vojske  usled velikog odliva kadra izloženi sve većem psihofizčkom naprezanju. Naravno ovi podaci nisu zanimali ministra Vulina. On je odlučio da je lakše protiv predstavnika sindikata na takve stvari upozoravaju pokrene disciplinske postupke i tako pokuša da zaustavi istinu koja se krije od očiju javnosti. I umesto da se ispita eventualna odgovornost jedinice, neko preko pojedinih medija namerno plasira lažan podatak o mestu i jedinici rada pokojnog vojnika, tu se doda i neproverena činjenica da se ubio zbog ljubavi. Čak i da je tačno da se ubio zbog ljubavi postavlja se pitanje kako to psiholog jedinice nije primetio,kako nije primetio niko u lancu komandovanja, niko od kolega.

Sloga sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije poziva sve medije da bar pokušaju da budu objektivni a novog ministra odbrane poziva da po dolasku na novu dužnost najpre pokuša da sagleda pravo stanje u vojsci kojom je rukovodio Aleksandar Vulin.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar