Milenko Kostić, BIP, pivara
Milenko Kostić Foto: Printscreen/YouTube/TELEVIZIJA LAV plus/Newsmax Adria

Firma “Auto Čačak”, koja se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom i čiju su kasu punili brojni državni organi, lokalne samouprave i javna preduzeća, kupila je nekadašnjeg giganta Beogradsku industriju piva (BIP), a sa njim i nekoliko desetina hiljada kvadrata poslovnog prostora. “Auto Čačak” je kao jedini ponuđač BIP i njegovu imovinu platio 2,09 milijardi dinara ili oko 17,8 miliona evra, što je skoro upola manje od procenjene vrednosti.

Nije poznato koji je motiv firme koja je glavni distributer automobila marke “škoda” da kupi posrnulu industriju piva. Bez sumnje, ostvarena je povoljna cena od 2,09 milijardi dinara, budući da je procenjena vrednost bila gotovo duplo veća – 4,17 milijardi dinara.

Tako je “Auto Čačak” za oko 17,8 miliona evra dobio podugačak spisak imovine. Prema pisanju Novosti, BIP je nesporni vlasnik 1.324 kvadrata zemljišta u Velikom Polju u Obrenovcu, a proizvodni pogon kod Mostara ima površinu od 26.738 kvadrata.

BIP u Krnjači ima Fabriku sokova, koja zauzima 11.826 kvadrata, a vlasnik je i dva objekta u Čačku – Sladare i Pivare od po 5.519 i 6.056 kvadrata. U vlasništvu te pivare su još dva poslovna objekta u Obrenovcu, prodajni centar u Kragujevcu, dva poslovna objekta u Kosovskoj Mitrovici, a suvlasnik je sedam objekata u Alibunaru, ali i stana od 61 kvadrata u Budvi.

Vrednost BIP-a je i u 12 žigova registrovanih u Srbiji i tri međunarodno zaštićena brenda – „Bg“, „Bip 1839“ i „Sirće“.

Veza sa SNS

Firma “Auto Čačak”, koja je kupila nekadašnjeg giganta, dobro je poznata srpskoj javnosti, budući da su od nje državni, pokrajinski i lokalni organi vlasti, kao i javna preduzeća često nabavljali službena vozila.

Kako je prihvaćena ponuda “Auto Čačka”

Prema pisanju medija, procenu vrednosti BIP-a od 4,176 milijardi dinara uradila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Kako je ponuda Auto Čačka (minimalno) veća od polovine procenjene vrednosti, ona je prihvaćena, a kupac je dužan da novac isplati u roku od 30 dana.

Ta kompanija je u više navrata dovođena u vezu sa Srpskom naprednom strankom. Njen je vlasnik je Milenko Kostić, a prema pisanju Insajdera, dugogodišnji direktor je bio Milun Todorović, gradonačelnik Čačka i funkcioner SNS.

Nova ekonomija je objavila da nije samo Todorović veza te kompanije sa vlašću.

Još jedan član SNS-a i direktor Kostićevog preduzeća Auto Čačak Inženjering – Milijan Minić bio je gradski većnik u Čačku.

Tajne nabavke automobila

Podsećamo, kako je pisao Birn, od „Auto Čačka“ je i u 2017. policija nabavila više od 700 vozila marke „škoda“ i taj posao je proglašen tajnom. Vlada Srbije je prethodno donela Zaključak kojim je ta nabavka označena kao poverljiva, zbog čega su automobili umesto putem tendera, nabavljeni direktnom pogodbom.

Kako je portal Nova.rs pisao, MUP je i u 2019. nabavio nove automobile od iste firme i to za 8,1 milion evra.

Od iste kompanije vozila zakupljuje JP Putevi Srbije. To preduzeće iznajmilo je 70 automobila na period od tri godina, a najam jednog platilo je čak 14.600 evra.

Firma „Auto Čačak“ bila je u fokusu javnosti i kada je Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd zaključilo tri ugovora vredna 46 miliona dinara o zakupu putničkih vozila. Kako je objavila „Nova ekonomija“ u junu 2019. godine, ugovor je sklopljen sa grupom kompanija u kojoj je nosilac posla bio upravo „Auto Čačak“.

U februaru prošle godine Nova ekonomija je objavila i da je i Grad Beograd sklopio sporazum o iznajmljivanju vozila vredan 20,8 miliona dinara sa tri firme, a nosilac posla je opet bila kompanija iz Čačka.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare