Goran Vesić Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ

Iako se finansiraju novcem građana Srbije, državni, pokrajinski i lokalni organi vlasti, kao i javna preduzeća, kupuju ili iznajmljuju luksuzne automobile, ne vodeći računa o njihovoj ceni. Neretko pri nabavkama vozila krše zakon, sklapaju tajne ugovore, a vozila iznajmljuju na nekoliko godina i to po ceni po kojoj praktično može da se kupi novi automobil. Tipičan primer je odluka vojvođanske Uprave za zajedničke poslove, koja je nedavno zakupila luksuzno vozilo marke “audi” po ceni od oko 43.000 evra.

Prethodnih godina državne institucije i preduzeća potrošile su milione našeg novca na kupovinu i zakup službenih vozila. Neke od tih nabavki do danas su ostale tajna, a pojedine su ukazale na rasipništvo i moguću korupciju.

U velikom broju slučajeva nabavke automobila posao je dobijala ista firma – “Auto Čačak”.

Tajna nabavka MUP-a

Ni posle četiri godine nismo saznali po kojoj ceni je MUP nabavio 710 patrolnih vozila, koje je 2017. na svečanoj ceremoniji tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović predao policijskim upravama. Kako su mediji pisali, reč je o automobilima marke “škoda”, koji su nabavljeni od firme “Auto Čačak”.

Svi ostali podaci o ovoj nabavci ostali su skriveni od očiju javnosti, jer je Vlada ovu nabavku proglasila tajnom.

Sličnu praksu Nebojša Stefanović nastavio je i u Ministarstvu odbrane i to sa istom firmom. Posle nepuna dva meseca provedena u tom resoru bez raspisivanja tendera Ministarstvo je od “Auto Čačka” nabavilo terensko luksuzno vozilo. Ni u Izvodu odluke o dodeli ugovora ni na sajtu portala javnih nabavki ne navodi se cena po kojoj je plaćen taj automobil. Piše da je posao sklopljen na osnovu člana 4 Uredbe o javnim nabavkama u oblasti odbrane i bezbednosti, koji se inače odnosi na zaštitu tajnih podataka tokom javne nabavke.

Zakup po ceni kupovine novog automobila

Sa “Auto Čačkom” sklapani su ugovori i o zakupu vozila. Takav je nedavno sklopio direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i to po ceni po kojoj je mogao da se kupi novi automobil.

Veza “Auto Čačka” sa SNS

Vlasnik “Auto Čačka” je Milenko Kostić, a kako je pisao Insajder, u trenutku sklapanja tajnog ugovora sa MUP-om generalni direktore te kompanije bio je Milun Todorović, funkcioner SNS i u tom trenutku novoizabrani gradonačelnik Čačka.

Nova ekonomija je objavila da nije samo Todorović veza te kompanije sa vlašću. Još jedan član SNS-a i direktor Kostićevog preduzeća Auto Čačak Inženjering – Milijan Minić bio je gradski većnik u Čačku.

Naime, “Putevi” su iznajmili 70 automobila na tri godine i to za ukupno 119.952.000 dinara bez PDV ili oko milion evra. Kada se uzme u obzir ukupan iznos koji će biti plaćen za zakup, kao i broj vozila koji će biti nabavljen, prostom računicom dolazi se do zaključka da će to državno preduzeće iznajmljivanje jednog automobila na tri godine platiti oko 14.600 evra.

Poslove o zakupu putničkih vozila, “Auto Čačak” sklapao je i sa Gradskim saobraćajnim preduzećem Beograd. Kako je pisala Nova ekonomija, GSP je u 2019. zaključio tri ugovora vredna 46 miliona dinara sa grupom kompanija u kojoj je nosilac posla pomenuta firma.

Prošle godine isti portal je objavio da je i Grad Beograd zaključio ugovor o zakupu vozila vredan 20,8 miliona dinara sa grupom ponuđača, čiji je nosilac posla opet bio “Auto Čačak”.

Iznajmljivanje “audija” za više od 40.000 evra

Ni pokrajinski organi nisu odoleli iznajmljivanju vozila za ogromne sume novca. Kako je objavila Transprentnost Srbija, oni su na godinu dana zakupili dva luksuzna automobila kršeći nekoliko članova Zakona o javnim nabavkama, direktno suzbijajući konkurenciju i „crtajući“ audi u specifikaciji.

Ugovor o zakupu dodeljen je firmi Porsche mobility d.o.o. iz Beograda, kao jedinom ponuđaču, a procenjena vrednost nabavke iznosi 9,8 miliona dinara ili oko 83.000 evra. To bi značilo da je iznajmljivanje jednog “audija” na godinu dana plaćeno oko 41.500 evra.

“Lizing za dva audija na godinu dana platili su toliko da su jednog mogli da kupe i da im ostane 14.000 evra“, navela je Transparentnost Srbija.

“Oko sokolovo” nabavljeno od člana SNS

Pod lupom javnosti bila je i javna nabavka beogradskog Parking servisa za kupovinu džipova „Range Rover“ od kompanije „British Motors“, čiji je vlasnik član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović. Reč je o specijalno opremljenim vozilima koji se koriste za sistem elektronske kontrole nepropisnog parkiranja pod nazivom “Oko skolovo”.

Kako je ranije izjavio Nemanje Nenadića iz organizacije „Transparentnost Srbija“, gotovo je izvesno da je beogradski Parking servis raspisao pomenutu nabavku sa namerom da kupi upravo određeni tip džipova firme „Range Rover“, koji jedino firma Ostoje Mijailovića može da im proda.

“Kad se ima u vidu da ove automobile u Srbiji prodaje samo jedna firma, ‘British Motors’, sudeći po onome što je objavljeno na sajtu (https://www.landrover.rs/dealer-locator), to ujedno znači da je javna nabavka raspisana sa ciljem da posao dobije upravo taj ponuđač”, rekao je između ostalog Nenadić.

Zanimljivo je i tada bilo i obrazloženje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je rekao da da su ta vozila nabavljena, zato što omogućavaju da se pokaže autoritet države“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar