Foto: Vesna Lalić

Bojkot izbora zvanično je i dalje u igri kada je reč o opoziciji koja nije učestvovala na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Predstavnici Evropskog parlamenta koji posreduju međustranačkim dijalogom do 1. septembra sačiniće nacrt sporazuma o izbornim uslovima, a pojedini opozicionari za “Novu” ističu da se minimum onoga što mora da bude ispunjeno nalazi u medijskoj sferi, sprečavanju pritisaka na birače i formiranju kontrolnog tela koje će pratiti sprovođenje dogovora.

Najkasnije do 17. septembra, za kada je zakazana druga runda dijaloga vlasti i opozicije, znaćemo da li su vlast i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca postigli dogovor, ključan za izlazak na izbore.

Zoran Lutovac, predsednik DS, navodi da od Aleksandra Vučića i njegovog režima očekuju da prihvati i sprovede demokratske standarde koji podrazumevaju slobodne medije, kako bi građani bili informisani o svim važnim pitanjima, kao i programima i aktivnostima političkih aktera.

Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Očekujemo i da se spreče pritisci na birače, kako bi mogli slobodno da glasaju i da se spreči zloupotreba državnih i javnih resursa u političke svrhe. Takođe, tražimo da bude uspostavljena efikasna kontrola izbornog procesa koja podrazumeva odgovarajuću i hitnu reakciju na sve nepravilnosti i mehanizam posmatranja celog procesa. Ovo se ne odnosi samo na izbornu kampanju nego bi trebalo da bude početak stalnog procesa koji bi Srbiju izgradio kao demokratsku državu”, kaže Lutovac za naš list.

Ljuban Panić, koji ispred SSP Dragana Đilasa učestvuju u međustranačkom dijalogu, navodi da se minimum onog što vlasti treba da ispune nalazi u sferi medija, pre svega RTS, kao i u sprečavanju pritisaka na birače i kontroli sprovođenja eventualnog dogovora.

Ljuban Panić. Foto: Jovan Marković

“Opozicija mora dobiti priliku odgovora na sadržaje koji se emituju na nacionalnim frekvencijama i RTS mora ponovo obavljati ulogu javnog servisa, otvarajući se za drugačije mišljenje, nastup opozicije u udarnim jutarnjim i večernjim sadržajima, informativnim emisijama.

Po uzoru na RTV Slovenije da nakon dužih nastupa predsednika i premijera to bude ponuđeno i opozicionim strankama”, ističe on i dodaje da je internet prepun snimaka i dokaza o pritiscima na birače, njihovom pakovanju u autobuse i kapilarnim glasovima da ne bi ostali bez posla.

“Ljudi moraju imati mehanizam koji će ih od toga zaštititi što sada nije slučaj”, navodi Panić.

Boško Obradović, lider Dveri, koji učestvuje u dijalogu na oba koloseka – bez i sa prisustvom stranaca, kaže za list “Nova” da je najvažnji uslov da bi izbori bili slobodni i pošteni je pitanje slobode medija.

Bosko Obradovic Skupstina Srbije
Boško Obradović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

“Od toga će zavisiti kompletan dogovor, kao i od mehanizma odnosno kontrolnog tela u kome kao opozicija moramo da imamo svog predstavnika da bi se kontrolisalo sve ono što se u oba koloseka dijaloga i dogovori. Što se mene lično tiče pitanje slobode medija i kontrolnog mehanizma za kompletan predizborni i izborni proces su dva glavna uslova da taj dijalog uspe”, ističe Obradović i dodaje da je bitno i izvršiti kontrolu biračkog spiska i kakav će biti sastav Republičke izborne komisije.

Jeremić: Odluka o izborima početkom jeseni

Vuk Jeremić, predsednik NS, nije želeo konkretno da odgovori na pitanje o crvenim linijama za izlazak na izbore, navodeći da o tome ne želi da priča dok je pregovarački proces u toku.

“Bude li uslova za poštene izbore, na njima ćemo učestvovati, kao najbolje organizovana opoziciona stranka u Srbiji. Ne bude li ih – nećemo. Odluku ćemo doneti početkom jeseni, nakon što bude okončan dijalog pod posredovanjem Evropske unije”, kaže Jeremi za “Novu”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare