Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; Vesna lalić/Nova.rs

Miroslav Aleksić i dobar deo članstva napustili su Narodnu stranku i kreću u prikupljanje 10.000 potpisa za registraciju Narodnog pokreta Srbije. Iako su ocene da Aleksić ima potencijal kao političar, jasno je da će na naredne izbore i pored cenzusa od tri odsto morati da izađe u koaliciji, a očekuje se da će njegov izbor biti proevropska opozicija. Sa druge strane, Narodnoj stranci će za manje od godinu i po dana ovo biti drugo “cepanje”, budući da je prošle godine tu partiju napustio i Zadravko Ponoš i veliki broj članova. Tako su od jedne poliitčke partije u kratkom periodu nastale tri.

Više od 300 članova Narodne stranke, funkcionera i predstavnika niza lokalnih odbora po Srbiji, odlučilo je da je napusti NS i formira novu partiju. Miroslav Aleksić najavio je da će u Skupštini Srbije formirati posebnu poslaničku grupu, a da će slično biti učinjeno i u gradskom parlamentu.

“Želim da okupljamo opoziciju, da sve snage saberemo i da se izborimo sa režimom koji razara Srbiju. I svi oni koji sada pitaju – pa šta je sad to, još jedna stranka – pa to je narativ koji se namerno pravi i ja im poručujem – da, potrebnija nam je danas nova opoziciona stranka koja će ujedinjavati opoziciju, nego jedna stara stranka koja je razjedinjava. I to je to“, poručio je Aleksić.

Foto: Instagram/miki_aleksic

Odlazak Aleksića iz stranke i njemu bliskih funkcionera naslućivao se već neko vreme. Nezadovoljstvo je navodno postalo vidljivo u maju mesecu, a “Nova” je u junu objavila da je veliki broj odbora zatražio vanrednu izbornu skupštinu. Toj struji nije udovoljeno, ali je redovna skupština zakazana nešto ranije za 22. oktobar. Ipak, sada je izvesno da na njoj neće učestvovati Miroslav Aleksić.

„Kad dva najvidljivija i najuticajnija potpredsednika izađu iz stranke…“

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi za Nova.rs da je ovo loša vest i za NS i za Mikija Aleksića, odnosno njegov pokret.

“Ako stranka koja i inače niže bila po rejtinzima za manje od dve godine doživi dve doebe, gde izađu dva najvidljivija i najuticajnija potpredsednika, i ne samo da izađu već i za sobom povuku dobar deo članstva i rukovodstva, to samo znači da ona fragmentacija koja je i inače problematična dobija na ubrzanju. To je problematično zato što dolazi do razjedinjenja, a onda se tako razjedinjeni nalaze u nekim koalicijama. Za birače je problem da razumeju ko je taj novi pokret. Zamislite da im sada na listiću ponudite Narodni pokret Srbije. To još mogu ispratiti sami političari, novinari i analitičari”, ističe Klačar.

Foto:Nemanja Jovanović

On smatra da će Aleksić novom strankom pokušati da se pomeri od desnog centra bliže centru, kako bi pravio koalicije sa strankama koje su građanske (verovatno sa DS i strankom SRCE, “ukoliko odnosi nisu narušeni”), dok sa druge stranke očekuje da će Vuk Jeremić i NS svoju budućnost planirati za desni pol.

“NS sama kao entitet i sa Ponošem i Aleksićem nije bila velika stranka. Jeste imala veliku infrastrukturu, a rejting i popularnost nisu bili veliki. Sada je to podeljeno na tri stranke. Kratkoročno to nije dobra vest. Teško mi je da pronađem optimizam i za jednu i za drugu stranu”, navodi Klačar.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, kaže da Aleksić kao političar ima dosta potencijala, pa se, kako dodaje, u tom smislu može očekivati određeni uspeh njegove nove stranke ili pokreta. Međutim, on podseća da je specifičnost političke situacije u Srbiji takva da nijedna od stranaka u opoziciji gotovo sigurno na buduće izbore neće ići samostalno bez obzira na to da li cenzus ostane tri odsto ili se poveća na pet.

Nikola Burazer, Centar savremene politike, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Nikola Burazer Foto: Newsmax Adria

“Realna politička snaga neke političke stranke realno zavisi od dogovora i kombinatorike koja postoji unutar same opozicije, a u ovom trenutku je previše rano govoriti o tome kakvi će se blokovi formirati i gde će se u svemu tome biti i Aleksićeva nova stranka i Narodna stranka. Što se tiče NS, ona je definitovno oslabljenja, ne samo odlaskom Aleksića, nego i prošle godine odlaskom Ponoša”, navodi za Nova.rs Burazer.

On kaže da je još važnije pitanje kakva će biti nova ideološka pozicija ove stranke.

“Deluje mi da će Aleksić ići pre svega proevropskoj opoziciji, da je tu prirodnije okruženje za njega i da je to neko biračko telo na koje računa. Zaista nisam siguran za NS. To će zavisiti od njihovog opredeljenja. NS je godinama ranije po dobrom delu pitanja bila zajedno sa proevropskom opozicijom, a bili su na zajedničkoj listi prošle godine. Po nekim drugim pitanjima delovalo je da su bliži možda Dverima, Zavetnicima i drugim strankama desnica”, navodi Burazer.

BONUS VIDEO Miroslav Aleksić o Martinovićevoj evakuaciji iz Skupštine i budućnosti Narodne stranke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare