Miroslav Aleksić Foto: N1

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, i predstavnici niza gradskih i opštinskih odbora te partije danas će na Oplencu doneti odluku o osnivanju nove političke organizacije, saznaje Nova.rs.

Kako navodi naš izvor, radni naziv te organizacije je Narodni pokret Srbije, ali to ime nije konačno.

„Pre svega biće doneta odluka o osnivanju nove političke organizacije, a ona podrazumeva, naravno, i izlazak iz NS“, kaže sagovornik Nova.rs.

Očekuje se da će informacija o osnivanju novog pokreta biti saopštena danas oko 13 sati, kada bi trebalo da bude održana konferencija za novinare.

Aleksiću će se u formiranju nove organizacije priključiti i njemu bliski članovi rukovodstva NS i predstavnici oko 100 opštinskih i gradskih odbora koji ga podržavaju.

Podsećamo, Vuk Jeremić i članovi Predsedništva imali su rok da do petka povuku sve odluke kojima je, prema njihovom mišljenju, prekršen Statut. Jedna od njih je i smena Miroslava Aleksića sa čela Izvršnog odbora.

Miroslav Aleksić, Sanda Rašković Ivić i Borislav Novaković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je za Nova.rs izjavio Miloš Pavlović, član Statutarne komisije NS, počevši od juna meseca predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i Predsedništvo doneli su nekoliko odluka kojima je prekšen Statut partije – ubacivanje u Glavni odbor nemali broj članova, koji su bliski Jeremiću i koji će biti delegati na izbornoj skupštini stranke, zatim pokretanje disciplinskog postupka protiv predsednice Statutarne komisije Ane Eraković, razrešenje predsednika Pokrajinskog odbora za KiM Žarka Ristića, a potom i razrešenje 47 poverenika koji su podržali Aleksića.

Stefan Jovanović, generalni sekretar stranke, rekao je ranije za Nova.rs da su zahtevi odbijeni i da se nezadovoljni članovi mogu obratiti sudu.

“Tako da sve donete odluke ostaju na snazi“, naveo je Jovanović.

Sve ovo se dešavalo uoči planiranog održavanja Skupštine Narodne stranke koja je zakazana za 22. oktobar, a na kojoj je trebalo da bude biran predsednik stranke. Najavljeno je da će kandidati biti Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić.

Do bure u Narodnoj stranci došlo je kada je više od polovine odbora širom Srbije tražilo da Miroslav Aleksić bude protivkandidat Vuku Jeremiću za lidera stranke. Oni su tražili da se zakaže vanredna Skupština stranke, ali je Jeremić zakazao redovnu Skupštinu za 22. oktobar. U međuvremenu, došlo je do prethodno nabrojanih promena u stranci, a pre nekoliko dana najavljeni su i datumi održavanja Skupština odbora širom Srbije, na kojima će se birati delegati za oktobarsku Skupštinu.

BONUS VIDEO Vuk Jeremić o tome kako je došlo do sukoba s Aleksićem i šta mu je sve ponudio nakon smene s čela Izvršnog odbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare