Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Poništavanje odluke Senata Univerziteta u Beogradu (UB), kojom je diploma doktora nauka Siniši Malom proglašena ništavnom zbog nedvosmisleno utvrđenog plagijata, predstavlja nastavak uništavanja autonomije i kredibilteta visokog obrazovanja u Srbiji", saopštila je Skupština slobodne Srbije.

Iz SSS poručuju da odluka Upravnog suda ima za cilj da još jednom utvrdi korake ka zatiranju univerziteta u zemlji u kojoj su znanje i stručnost sahranjene vrednosti.

„Podsećamo da su prethodni period obeležili postupci vlasti koji su nesporno vodili ovom ishodu – Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine, izbor novog rektora suprotno većinskom stavu zaposlenih na UB i početak procedure u Skupštini RS za prihvatanje izmena Zakona o visokom obrazovanju u kojima su načinjeni dalji koraci ka ozakonjenju kapitulacije akademske zajednice. Profesori i studenti Univerziteta u Beogradu, okupljeni u Skupštini slobodne Srbije, neće stajati sa strane i nemo posmatrati kako vlast uništava univerzitet“, poručuju iz ove organizacije.

Iz Skupštine slobodne Srbije navode da su svi pokušaji da se s pritiscima izbore putem peticija, dopisa i različitih procedura nisu urodili plodom.

„Došlo je vreme da odlučno stanemo u odbranu naših sloboda. Tražimo od rektorke Ivanke Popović da se pod hitno oglasi povodom poništavanja odluke Univerziteta o doktoratu Siniše Malog. Apelujemo na sve članove akademske zajednice da nam se pridruže u odbrani autonomije univerziteta, a svako ćutanje bi značilo saučešće u zločinu“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar