Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izjava člana Skupštine slobodne Srbije Bože Prelevića za Nova.rs da "Đilas nakon što je otišao i priznao Vučiću pokradene izbore, za njega više ne postoji kao opozicija", izazvala je reakciju Stranke slobode i pravde koja smatra da je poslednji napad Prelevića na predsednika SSP Dragana Đilasa "jasan je dokaz da osim deklarativnog zalaganja za jedinstvo opozicije, ovaj političar i pokret koji predstavlja čine evidentno sve da razjedine opoziciju".

„Đilas nakon što je otišao i priznao Vučiću pokradene izbore, za mene više ne postoji kao opozicija. Verujem da ćemo vrlo brzo da gledamo njegovo približavanje stavova sa vlastima oko važnih pitanja, pod eufemizmom da je to za dobro Srbije. Od kad je brutalno napao Skupštinu slobodne Srbije kao jedini integrativni korektiv bez političkih ambicija, postalo je jasno da nema ništa od okupljanja a bez toga nema ni kraja SNS-SPS idili. Verujem da šansa postoji, ali za šansu građani moraju da se aktivnije uključe u borbu za sopstvenu budućnost“, rekao je Prelević za Nova.rs.

„Identično kao i u pregovorima za zajednički nastup na poslednjim izborima, Prelević u svom već poznatom stilu kreira sopstvenu ‘istinu’, u koju niko razuman ne može da poveruje. Prelević, koji za svoj pokret sada tvrdi da nema političke ambicije, prećutkuje da su od stranaka opozicije tražili da kandidat za gradonačelnika Beograda bude iz tog pokreta, kao i da oni budu ti koji će vršiti selekciju ljudi i odrediti ko može na izbornu listu, a ko ne“, navode u SSP.

Prelević, kako tvrde u SSP, iz nepoznatog razloga obmanjuje da su unutar svog pokreta imali izjašnjavanje članstva da li žele da prerastu u političku organizaciju i da su tu odluku doneli.

„Prelević zaboravlja da ni Dragan Đilas, kao ni SSP, nikada nisu napali Prelevićevu organizaciju, a da se u javnosti pojavio tekst pisma koje su uputili članovima u kome se navode razlozi zašto su odustali od dogovora da budu na listi Ujedinjene opozicije. Javnost se tada uverila da se glavni razlog sveo na to što ne postoji mogućnost da Prelevićev pokret za svoje poslanike dobije novac koji stranke dobijaju iz budžeta“, navode iz SSP-a.

Osam meseci, kako kažu, Stranka slobode i pravde ćuti na sve napade kojima su izloženi sa željom da se održi kakvo-takvo jedinstvo unutar opozicjje oko ključnih pitanja za dobrobit građana.

„I taman kada se rezultati zajedničkog rada opozicije vide, Božo Prelević kreće sa napadima iznoseći mnogobrojne neistine. U tom cilju stvaranja raskola u opoziciji, Prelević po ko zna koji put vrši potpunu zamenu teza bez ikakve ideje o rešenju da se smeni nelegitimna vlast u Beogradu, ali je zato sam sebi dodelio ulogu moralnog sudije i dao za pravo da bude tumač ko je opozicija, a ko nije“ napominju.

Ovaj poslednji maliciozni napad na Dragana Đilasa samo potvrđuje da sve Prelevićeve izjave imaju za cilj da naruše dogovor opozicije o zajedničkom zahtevu za vanredne izbore u Beogradu.

Đilas je, podsećaju iz SSP, Vučiću rekao da mu je vlast u Beogradu nelegitimna u odnosu na izborni rezultat, a svako ko ima problem sa zahtevom da se održe novi izbori može to vrlo jednostavno da saopšti biračima.

„Svako odbijanje da se traže novi izbori u Beogradu predstavlja podršku očuvanju nelegitime SNS vlasti u Beogradu za još nekoliko godina“, zaključuju u Stranci slobode i pravde.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas o parlamentu na ivici „eksplozije“ i novim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare