Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde (SSP) apelovala je danas na Vladimira Bilčika i Tanju Fajon da međustranački dijalog o izbornim uslovima u Srbiji pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta što pre počne i sa opozicionom stranom, imajući u vidu da njegovo formalno otvaranje 1. marta nije odmaklo dalje od početka.

Prema SSP, poslednja Bilčikova izjava da će finalna faza biti održana na leto ili početkom jeseni već sada dovodi u pitanje smisao dijaloga, ako se unapred saznaje da neće ostati ni minimum vremena od devet meseci za sprovođenje zahteva opozicije do redovnih beogradskih i predsedničkih izbora na proleće 2022. godine, kao i vanrednih parlamentarnih, kako već mesecima najavljuje Aleksandar Vučić.

Pročitajte još...

Navodeći da je politička kriza u Srbiji sve dublja i radikalnija, SSP je ukazala da je društvo podeljeno kao u najgorim danima predratnih devedesetih, sve je agresivniji antievropski zaokret režima u spoljnoj politici i autokratsko upravljanje na unutrašnjem planu, represija, progon i pritisci na slobodne medije i opozicione političare na ivici je odmazdi i fizičkih obračuna.

„Pravna država ne postoji, vladavina prava je imaginarijum, pravosuđe zarobljeno u političkim rukama predstavnika vlasti koji biraju tužilačke i sudijske nosioce vlasti koja je, na taj način sve, samo ne nezavisna“, navela je SSP i upozorila da nema više vremena. U trenutku kada vlast radi sve da podrije napore Evropskog parlamenta i relativizuje dijalog jedini gubitnici su građani Srbije i Evropska unija, istakla je SSP i dodala da od posrednika traži da što pre aktiviraju početak dijaloga sa opozicijom, kao i da usvajanje zaključaka i njihovo sprovođenje ostavlja dovoljno vremena i kredibiliteta opoziciji i demokratskoj javnosti da prihvati izlazak na naredne izbore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare