Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka Slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je Vlada Srbije, poništavanjem odluke republičkog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa o obaveznom nošenju maski, "priznala da je izgubila kompas u borbi sa pandemijom".

SSP je u saopštenju tražila od Kriznog štaba da „bez odlaganja“ dostavi javnosti spisak sa tipovima maski, proizvođačima i trgovcima za koje država garantuje da su efikasni u sprečavanju širenja koronavirusa.

Prema njihovoj oceni, ukoliko je odluka Kriznog štaba da se maske moraju nositi u zatvorenom, ili i na otvorenom prostoru, onda je neophodno jasno da se navede i koje maske štite građane jer, kako su naveli, na tržistu ima na stotine različitih tipova maski „sumnjivog porekla sa potpuno nejasnim tehničkim karakteristikama“.

„Da li su hirurške maske za jednokratnu upotrebu koje se bez deklaracije po apotekama prodaju za 12-15 dinara iste one maske koje su proletos prodavane za 120 dinara po komadu, i da li su one efikasne? Da li pamučne maske zadovoljavaju epidemiološke kriterijume“, pitali su iz te stranke.

Dodali su da Krizni štab treba da odgovori i na pitanje „da li su maske koje se prodaju pod oznakom N 95 zaista prave maske tog tipa ili samo na njih liče i služe za bogaćenje ljudi bliskih režimu koji ih uvoze i prodaju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar