Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stav stručnog dela Kriznog štaba je bio da bi maske trebalo da se nose na otvorenom. Ali je operativni deo tima kasnije sagledao da je nemoguće da kontrolišemo sve građane kada je u pitanju ta mera. Pa, to nije obaveza, već preporuka,  objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević zašto je najpre saopštila da su maske obavezne na otvorenom, da bi se kasnijim izjavama korigovala da je u pitanju preporuka. 

Na popodnevnoj konferenciji Kriznog štaba ona je, na insistiranje novinara, pojasnila nedoumicu koja se pojavila u javnosti nakon jutarnje sednice Kriznog štaba. 

„Apsolutno je stav stručnog dela Kriznog štaba da bismo svi, u svim situacijama, i na svakom mestu, trebalo da nosimo maske. Međutim, operativni tim, a takođe i pravnici, upozorili su na zakonski osnov – tehnički je onemogućena takva vrsta primene u ovom momentu“, pojasnila je Kisić.

Trako da nošenje maske na otvorenom prostoru trenutno može da bude preporuka, a ne obaveza.

„Mi smo lekari, stručni deo Kriznog štaba. Ne poznajemo pravo, ali znamo koja bi mera dala najviše efekta. Jedina razlika je da li u tome postoji mogućnost za kaznenu meru ako se nošenje maske ne primenjuje. Sigurna sam da za sve nas nema veće kazne od one da se – zarazimo“, zaključila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Kako je istakla – treba da budemo svesni da virus cirkuliše i da je u ovom momentu najveća verovatnoća da se – inficiramo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare