Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je za slobodne izbore neophodno da se obezbede sloboda medija, kontrola predizbornog i izbornog procesa, i da se razdvoje predsednički i republički, od pokrajnskih, beogradskih i lokalnih izbora koji takođe moraju biti ponovo održani.

Predsedništvo SSP konstatovalo je na sednici u Beogradu da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić skraćenjem mandata Vlade na trećinu i najavom vanrednih izbora, potvrdio da Skupština i Vlada Srbije nemaju legitimitet i da je bojkot kao prvi korak u demontaži režima u potpunosti uspeo, saopšteno je SSP.

SSP navodi da je „u skladu sa Planom za smenu nestručne, bahate i kriminalizovane vlasti, sledeći korak definisanje uslova za fer i poštene izbore, čiju primenu će garantovati Evropski parlament“.

„Sloboda medija, sa težištem na tome da javni servisi, RTS i RTV, počnu da vrše svoju funkciju. To ne znači da je zahtev da opozicija ‘udje na RTS’, već da na javni servis udje istina. Za to je neophodno da javni servisi počnu da informišu građane o svim važnim društvenim pitanjima“, ističe se u saopštenju SSP-a.

Po oceni te stranke, „neophodno je da na RTS-u ljudi čuju ne samo mišljenja nestranakih ličnosti naklonjenih vlasti, nego i onih koji vlast kritikuju“, navodi SSP.

U saopštenju, SSP dodaje da sloboda medija podrazumeva da je neophodno da se obezbedi jednaka zastupljenost vlasti i opozicije u svim emisijama informativnog programa, i da „RTS i RTV počnu da informišu građane na bazi ovih principa što pre, a najkasnije devet meseci pre raspisivanja izbora“.

Da bi se došlo do kontrole predizbornog i izbornog procesa, po navodima SSP-a „neophodno je da se formira ministarstvo za sprovođenje izbora, čiji je posao da obezbedi građanima da slobodno biraju i spreči krađu glasova“, a o formiranju tog ministarstva dogovoriće se svi politički akteri u dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta.

SSP navodi da će nastaviti dogovor sa političkim partnerima i svima koji su protiv vlasti Aleksandra Vučića u cilju definisanja svih potrebnih uslova za fer i poštene izbore na kojima će biti smenjen režim „koji svima krade život“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar