Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, Dragan Đilas Foto: Nova.rs

Stranke koje predvode Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Pavle Grbović postigle su dogovor o zajedničkom izlasku na izbore, ekskluzivno saznaje Nova.rs.

Te stranke su se sinoć saglasile da zajedno sa PSG i još nekoliko manjih partnera učestvuju na izborima na svim nivoima.

Proteklih nedelja bilo je dosta spekulacija o tome ko će sve iz opozicionog bloka izaći na izbore i pod kojim uslovima. Tako su pre devet dana pokret „Ekološki ustanak“ i Otvorena građanska platforma „Akcija“, iza koje stoje stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) i njen predsednik Nebojša Zelenović, potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na izbore, potvrdio je Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“.

U intervjuu za Nova.rs potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da više vremena za gubljenje nema.

„Pod hitno moramo da dođemo do dogovora. Nijedna stranka još nije donela formalnu odluku da učestvuje na izborima, ali se čini da idemo u tom smeru. Sve u svemu, do izbora je ostalo nešto više od 130 dana, što znači da nema prostora za čekanje. Vlast podriva mogućnost dogovora naših stranaka, ali verujem da naša stranka, SSP i DS neće nasesti i da ćemo napraviti tu osovinu koja će okupiti mnoge druge organizacije. Što se tiče konačnog dogovora za vikend – mislim da se to ne može na taj način oročavati. Narodna stranka je spremna na svaku vrstu dogovora koji će omogućiti stvaranje jedinstva i ovo nije momenat za priču o kvotama i sličnim stvarima… To su sve periferne stvari, ključno je napraviti zdravorazumski plan koji će omogućiti rušenje ovog režima“, kazao je Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, samostalan izlazak na izbore najavio je i pokret Dveri, potvrdio je još početkom oktobra njihov lider Boško Obradović.

Nedavno istraživanje Demostata sprovedeno u Beogradu u vezi izbora koji nas očekuju u aprilu 2022. godine pokazalo je da većina ispitanika smatra da su šanse opozicije u udruživanju.

To istraživanje pokazuje da 31 odsto Beograđana na pitanje koja stranka može da reši probleme glavnog grada kažu da je to koalicija SNS i SPS, dok 14 odsto njih veruje da je to grupacija opozicionih stranaka oko SSP, DS i Narodne stranke. Oko sedam odsto Beograđana smatra da bi probleme mogla da reši koalicija zelenog bloka, koju čine pokret Ne davimo Beograd, ZZS Nebojše Zelenovića i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta. Uz ostale opozicione stranke taj procenat ukupno iznosi 31 odsto.

„Ključna tema ovog istraživanja bile su izborne preferencije Beograđana. Mi do izbora imamo oko 150 dana. To vreme je za političke partije i koalicije veoma kratko, a za građane daleka budućnost. Tako da ne treba očekivati da ovo budu zdravo za gotovo i rezultati na izborima. U ovom istraživanju nailazimo na izlaznost od 67 odsto. Obrnuta onome koliko je prošli put bilo apstinenata i bojkotaša, toliko sada imamo onih koji su izborno opredeljeni“, rekao je Srećko Mihailović, sociolog koji učestvuje u istraživanjima Demostata.

BONUS VIDEO: Demostat istraživanje javnog mnjenja – oktobar 2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare