predsednički kandidat

Zajednički predsednički kandidat jedina je stavka oko koje bi cela opozicija mogla da se udruži. Od tog imena opozicija je i dalje daleko, ali postoji saglasnost da bi to trebalo da bude neko ko je građanima poznat, ko je ostvaren i mimo politike, po mogućstvu nestranačka ličnost.

Iako je u ovom trenutku jasno da će opozicija na gradske i parlamentarne izbore ići u više kolona, ostaje mogućnost da će svi podržati jednog predsedničkog kandidata.

Tezu o zajedničkom predsedničkom kandidatu zastupaju i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i Ne davimo Beograd, koji su nedavno doneli odluku o samostalnom izlasku na gradske i parlamentarmne izbore.

O potrebi za novim Vojislavom Koštunicom opozicije govorio je i lider Dveri Boško Obradović, a u toku su i završni pregovori Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke o zajedničkom izlasku na izbore, što podrazumeva i zajedničkog predsedničkog kandidata.

Ima naznaka ko bi to mogao da bude

Kako saznaje Nova.rs u ovom novom opozicionom bloku već se govori o nekoliko potencijalnih kandidata, ali će se sa obelodanjivanjem imena još čekati. Takva odluka je doneta uprkos činjenici da je do izbora ostalo svega šest meseci. Za to navode i razlog. Činjenica da se, kako tvrde,  zna da će čim bude objavljeno ime iza koga će stati opozicija, taj čovek biti na udaru vlasti i prorežimskih medija, podvrgnut blaćenju i izmišljanju afera.

O tome je nedavno govorio i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Dragan Đilas, Dragan Djilas, sud, Katanićeva
Dragan Đilas Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je rekao da „ima naznaka“ ko bi mogao da bude predsednički kandidat opozicije ali i dodao da „nemaju ime“.

„Tražimo čoveka koji nije stranački obojen a naći nekog ko je poznat u narodu, ko se nije bavio politikom i ko će da prodje pakao kroz koji mi prolazimo svakog dana, nije lako“, rekao je predsednik SSP.

Sve suprotno od Vučića

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić za Nova.rs kaže da taj predsednički kandidat koga bi kandidovala relevantna opozicija treba da bude sve suprotno od Aleksandra Vučića.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“A to znači da umesto da je autokrata bude demokrata, umesto da kontroliše i prezire medije da bude za slobodu medija, da je častan, pošten, da se bori protiv organizovanog kriminala, a ne da ga brani. Predsednički kandidat bi trebalo da je ostvaren u svojoj profesiji, da ume da rešava probleme, a ne da ih večito odlaže. Da je posvećen javnom interesu, a ne interesu ljudi oko sebe i svojoj familiji. Prihvatljiv većini građana, bez ekstremnih stavova po bilo kom pitanju. Onaj koji okuplja, ujedinjuje. Da bude predsednik svih građana, da voli i poštuje svoj narod. Jednom rečju – sve suprotno od Aleksandra Vučića”, kaže Rakić i dodaje da on može biti ili nestranačka ličnost ili lider neke stranke.

“Predsednički kandidat može biti iz redova nestranačkih ličnosti, ali ukoliko se traži iz redova političara, bilo bi dobro da on bude lider u svojoj stranci zbog jasne poruke biračima da možemo da pobedimo”.

Da spoji nacionalno i demokratsko

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da predsednički kandidat opozicije treba da ima nekoliko osobina.

Sanda Raskovic Ivic
Sanda Rašković Ivić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“Po mom mišljenju, zajednički predsednički kandidat opozicije bi trebalo da bude osoba koja u sebi integriše i nacionalno i demokratsko, neko ko je čestit, neko ko je novo lice, a ipak nije nepoznat javnosti, neko ko ima svoj profesionalni život i van politike. Ako ispunjava sve ove kriterijume, onda nije važno da li pripada nekoj stranci ili je vanstranačka ličnost”, zaključuje Rašković Ivić.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović o izlasku opozicije na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare